Počeo centralni događaj „Musalle 2017“ Istaknuto

07 Jul 2017

Okupljanjem ispred Hamzi-begove džamije i defileom kroz centar Sanskog Mosta, započeo je centralni dio ovogodišnje vjersko - kulturne manifestacije "Musalla 2017".

Posebna atrakcija bili su izviđači Republike Turske koji su skupa s ostalim učesnicima prodefilovali kroz grad. Povorku učesnika pozdravio je veliki broj građana, a dešavanja su se iz grada potom preselila na lokalitet musalle u Donjem Kamengradu, gdje će biti klanjan džuma-namaz, redovna zajednička molitva muslimana petkom. Hutbu će kazivati i predvoditi džuma-namaza reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef Kavazović. 

Učesnici manifestacije posjetit će spomenik koji je podignut u znak sjećanja na osmanlijske vojnike poginule prilikom boja za Kamengradsku tvrđavu. Nakon obilaska spomenika bit će organizovan defile bajraka i konjanika, što je također, dio tradicije. I ove godine najavljen je veliki broj bajraka i bajraktara iz svih sanskih džemata, a tradicionalno, održaće se izbor najljepšeg bajraka i najljepše okićenog bajraktara.

Za danas je najavljeno i obraćanje zvanica prisutnim vjernicima, nakon čega će uslijediti klanjanje džuma-namaza na lokalitetu Musalle, mjesta za koje se vjeruje da je najzapadnija tačka do koje je došao sultan Mehmed Fatih prilikom pohoda u Bosni.

Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku.

 

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo