Bošnjaci Makedonije: Naš jezik je bosanski, a ne bošnjački

29 Okt 2015
Bošnjaci Makedonije: Naš jezik je bosanski, a ne bošnjački Foto:AA

Inicijativa za podršku bosanskog jezika i kulture podnijela je dvije predstavke za upotrebu bosanskog jezika u saglasnosti sa Ustavom i zakonima, u obrazovnom procesu i MUP-u Makedonije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Inicijativa je rezultat nezadovoljstva Bošnjaka Makedonije. Suglasno izmjenama iz 2001. godine, u kojim je bošnjački narod priznat kako konstitutivan narod sa svim pravima koja uživaju pripadnici zajednica koje žive u Makedoniji, tražimo od institucija Republike Makedonije da usaglasi obrasce, pravilnike i cjelokupnu dokumentaciju koju posjeduju za evidentiranje stanovništva Republike Makedonije, sa slijedećim ispravnim terminima: Etnička pripadnost- Bošnjak, jezik: Bosanski”, izjavio je Džemil Bektović, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice, koji je govorio u ime svih građanskih organizacija koje su podržale inicijativu.

“Zahtijevamo i eksperimentalni program bosanskog jezika u osnovnom obrazovanju, koji traje predugo, da se unaprijedi u Redovnu nastavu na bosanskom jeziku”, piše u saopštenju za javnost koje je danas dostavljeno relevantnim institucijama koje trebaju razmatrati zahtjev nevladinih bošnjačkih organizacija.

Iz inicijative za bosanski jezik reaguju, ukazujući da se predmet Jezik i kultura Bošnjaka ne predstavlja roditeljima i učenicima Bošnjacima u mnogo škola, tražeći da se osiguraju odgovarajući udžbenici na bosanskom jeziku kako bi se nastava odvijala normalno.

“Za nas je veoma važno da institucije poštuju naša ustavno zagarantirana prava, a to je slobodno izražavanje nacionalne pripadnosti i pravo na obrazovanje na maternjem jeziku. Nismo Bosanci, već Bošnjaci, i naš jezik nije bošnjački, već bosanski” , navodi se u saopštenju bošnjačkih nevladinih organizacija.

Predstavnike bošnjačkih nevladinih organizacija u Makedoniji koje stoje iza ove inicijative primio je narodni pravobranitelj Idžet Memeti, koji je kazao da će učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti da se maksimalno ispoštuju prava koja prema Ustavu i zakonima pripadaju građanima.

Inicijativu za podršku bosanskog jezika i kulture podržalo je šest nevladinih bošnjačkih organizacija u Makedoniji: Edu Nisa, Bošnjačka kulturna zajednica u Makedoniji, Mekteb, Glas Orizara, Šadrvan i Divan, kao i desetine intelektualaca i aktivista, piše Anadolu Agency.
(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo