Odgovor desničarskim ekstremistima: IKC Grac jači nego ikad poziva u veliku hajr akciju Istaknuto

06 Jun 2016

Nakon dva velika incidenta desničarskih ekstremista Islamski kulturni centar u Gracu je dočekao i prvi dan Ramazana, mjeseca posta i milosti u kojem dolazi pravi odgovor na ove neukusne ekstremističke akcije - navode iz IKC Grac.

Prije tačno 2 mjeseca, 6. aprila u Gracu ekstremisti desničarske grupe “Identitetski pokret”(„Identitären Bewegung“) pokušali uzurpirati i okupirati vakufsko zemljište Islamskog kulturnog centara.

Prije tačno mjesec dana u noći 5. na 6. maja džamija Islamskog kulturnog centra napadnuta svinjskim glavama i krvlju od strane desničarskih ekstremista, od kojih je jedan uhvaćen i pritvoren.

IKC Grac poziva sve dobre ljude bez obzira na religiju, boju kože, nacionalnost ili bilo koju različitost, da podrže akciju sakupljanja novčanih sredstava za završetak radova planiranih za ovu godinu:

"Podržimo mjesto susreta religija i dobrih ljudi, dajmo svi doprinos za ovu plemenitu ideju. Pretočimo svu energiju u dobro i ojačajmo nepotrebno napadani IKC Grac donacijama na Konto:

IBAN: AT53 3925 7000 0001 3672  

BIC: RZKTAT2K257

Jedina džamija u Gracu je u proteklim mjesecima dobila vanjsku stolariju, dio odvodnog sistema kišnice i dio toplotne izolacije krova. Za ovu godinu je planirana još i izrada fasade na predvorju, betonski radovi oko džamije, te završetak pomenutih odvodnog sistema i izolacije krova.

O pomenutim incidentima su izvještavali brojini bosanski, austrijski, ali i svetski mediji, a saopštenja IKC Grac sa facebook stranice je pročitalo blizu pola miliona ljudi. Nadamo se da će se i vijest o ovoj pozitivnoj akciji tako prenositi i da će puno ljudi se uključiti u hajr akciju, koja je najbolji odgovor i nada da će razum i dobro uvijek prevladati. Ova akcija će biti sprovedena i kao crowd finding s ciljem dolaska do što većeg broja vakifa.

Emir Serdarević

Ocijeni
(3 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo