Turski Crveni polumjesec podijelio 1.500 paketa ramazanske pomoći u srbijanskom dijelu Sandžaka

16 Jun 2016

Turski Crveni polumjesec (Kizilay) je u okviru ramazanske akcije pružanja pomoći podijelio 1.500 paketa s osnovnim životnim namirnicama za socijalno najugroženije građane u svih šest opština srbijanskog dijela Sandžaka.

Cilj ove ramazanske akcije, koju sprovodi Kizilay gotovo na svim meridijanima svijeta, jeste da se pomogne ljudima s potrebom, da se njihova trpeza poboljša tokom mjeseca ramazana.

Aktivisti turskog Crvenog polumjeseca su pakete koje sadrže petnaest namirinica (ulje, riža, grah, makaroni, kahva...) dijelili uz posredstvo lokalnih samouprava i humanitarnih organizacija. U Novom Pazaru je direktno u ruke i posredstvom humanitarnih organizacija Merhamet Sandžaka, Svetionik, Otvorena ruka, Hadži Nadžija Agušević, kao i medresa Gazi Isa-beg i Sinan-begova, podijeljeno 800 paketa.

U Tutinu 150, Sjenici 220, Prijepolju 90, a u ostalim mjestima po 60 -70 paketa.

Predstavnik Kizilaya za Srbiju Nadir Tulek je rekao da su prije ove akcije uz nalog Ambasade Turske u Beogradu i pomoć sandžačkih opština pronašli najugroženije porodice.

"Čini nas sretnim što ljudi iz ove regije hranu donesenu iz Turske koriste na svojim soframa tokom iftara i sehura. Cilj nam je da dođemo do više porodica i pružimo im pomoć", rekao je Tulek.

On je najavio da će raspodjela paketa s osnovnim namirnicima biti sprovedena i na Ramazanski bajram. 

Turski Crveni polumjesec planira da tokom ovog ramazanama na Balkanu podijeli 19 hiljada paketa. Do sada je na Kosovu i u Srbiji podijeljeno 14 hiljada paketa, a akcije pomoći najugroženijim porodica narednih dana će biti u Bosni i Hercegovini.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo