Priština: Mustafa ponovio poziv Srbima da se vrate u kosovske institucije

18 Jan 2017

Premijer Kosova, Isa Mustafa izjavio je danas, osvrućući se na najnovije tenzije između Kosova i Srbije, da je Vlada odlučna da u potpunosti sprovodi zakonitost i ustavnost u zemlji, piše Anadolija (AA).

Mustafa je na sjednici Vlade ponovio poziv političkim predstavnicima Srba sa Kosova da se vrate u Vladu i Skupštinu i da “zajedno radimo za budućnost građana Kosova, bez razlike”.

"U poslednje vrijeme, svi smo svjedoci intenziviranja provokacija iz Srbije. Zbog toga, građanima Kosova želim garantovati da su Vlada i sve institucije Kosova na visini zadatka, pripremljene su i koordinišu između sebe, ali i sa međunarodnom zajednicom da zaštite ostvarenu stabilnost i da unaprijede prosperitet Kosova”, kazao je Mustafa, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Mustafa je, takođe, ponovio posvećenost Vlade na implementaciji sporazuma postignutih u dijalogu, kao i sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu.

“Mi ćemo početi njegovo sprovođenje u skladu sa odlukom Ustavnog suda i prvim sporazumom, ali uz učešće Srba i drugih zajednica u ovom procesu. Ovaj proces će biti otvoren i transparentan, kako za institucije Kosova, tako i za opoziciju i civilno društvo”, poručio je Mustafa.

On je pozvao i lokalnu samoupravu u Sjevernoj Mitrovici da sprovede zakon u vezi ilegalno izgrađenog zida, rekavši da Vlada nije zainteresovana da se miješa u rad lokalne vlasti, sve dok ta vlast poštuje i sprovodi zakon.

“Ali, u suprotnom, Vlada će zatražiti od nadležnih organa da preduzmu zakonske mere kako se ne bi dozvolilo da iko podiže zidove među građanima Kosova”, kazao je Mustafa.

Kosovski premijer je naglasio i da je Kosovo opredijeljeno za dijalog, ali da se “mora obezbediti da dijalog bude efikasan i sveobuhvatan”, te je pozvao Srbiju da odustane od jezika prijetnji i da ga zamijeni jezikom dijaloga.

Zaključio je i da se "građani Kosova neće dijeliti zidovima, već će se spajati mostovima, da Ramush Haradinaj neće biti izručen Srbiji, nego će se vratiti na Kosovu i da će vozovi iz Srbije moći da ulaze na Kosovo i sa Kosova u Srbiju uz obostrano poštovanje pravila kretanja robe i ljudi i slobode kretanja građana".

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo