60. Ibadet - veza sa Stvoriteljem: „Muhammed a.s. - uzor svim muslimanima“ Istaknuto

08 Dec 2016

U novom, 60. izdanju emisije Ibadet-veza sa Stvoriteljem u petak 09. decembra 2016. godine, odnosno 09. rebiu-l-ewela 1438. h.g., govorimo o temi „Muhammed a.s. - uzor svim muslimanima“. O pomenutoj temi razgovaramo sa prof. dr. Nezirom Halilovićem, šefom odjela za vjeronauku Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice, te profesorom  na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

Došao nam je mjesec rebiu-l-ewel, tj. mjesec rođenja Muhammeda a.s., koje se dogodilo 12.  rebiu-l-ewela, tačno 50 dana nakon znamenitog događaja pokušaja rušenja Kjabe, o čemu se govori u suri El-Fil. Rođen je od oca Abdullaha b. Abdul-Muttaliba i majke Amine b. Vehb. Njegovo rođenje je, prema mišljenju većine islamskih historičara i učenjaka, bilo u svitanje zore dana ponedjeljka. Zato ovu emisiju posvećujemo ličnosti Allahovog Poslanika i njemu kao uzoru svim muslimanima.Budite sa nama te između ostalog saznajte i odgovore na sljedeća pitanja:

Kako i zašto smo došli u situaciju da se pravdamo kako je normalno da se svaki vjernik, raduje danu u kojem se desilo rođenje Muhammeda a.s.?
Kako je rođenjem Muhammeda a.s. potekao nur upute, znanja i milosti cijelom svijetu?
Je li Poslanik a.s. dozvoljavao poeziju, i kakav je njegov stav prema predislamskoj poeziji?
Koliko je nama danas uzor Muhammed a.s.?
Kako da nam bude uzor neko koga ne poznajemo?
Kako Muhammed a.s. nudi rješenje za sve naše probleme?
Kakav je odnos prema Allahu dž.š. imao Poslanik, a kakav je naš?
Koliko smo svjesni Allaha dž.š.?

Očekujemo i dalje Vaše aktivno učešće putem e-maila Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Pišite nam, postavite pitanje ili podijelite sa nama Vaše mišljenje o temama koje tretiramo.

Emisija Ibadet-veza sa Stvoriteljem, petak 09.12.2016. godine od 15:30h.

Urednik serijala Edin Spahić.

Ocijeni
(3 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo