67. Ibadet - veza sa Stvoriteljem: „Uloga i značaj mekteba“

27 Jan 2017

U novom izdanju emisije Ibadet-veza sa Stvoriteljem u petak 27.01.2017. godine govorimo o temi „Uloga i značaj mekteba“. O ovoj temi razgovaramo sa našim gostom prof. dr. Ismetom Bušatlićem.

Mekteb je temeljna islamska odgojno-obrazovna ustanova, čiji početci su zabilježeni još u predislamsko doba kod Arapa. Mektebi su naša prva organizirana učilišta, prethodnica, a kasnije jedan dugi period i dio školskog sistema. Sve do vremena razdvajanja školstva na „vjersko“ i „svjetovno“ mekteb je bio institucija u kojoj se davao temelj za više nivoe obrazovanja. Međutim, period sekularizacije će ih baciti na marginu tokova u obrazovanju. Došlo je do uspostavljanja sekularnih školskih sistema sa potpunim isključenjem mekteba i redukcije mektebskog odgojno-obrazovnog djelovanja na prostor osnovnog islamskog obredoslovlja. Bio je to težak udarac za mektebe, ali i gubitak za odgojno-obrazovno djelovanje zbog potiskivanja duhovnosti i moralnih vrijednosti u fazi formiranja mlade ličnosti. Ipak, značaj mekteba nikada nije umanjen. Budite sa nama te između ostalog saznajte i odgovore na sljedeća pitanja:

Kako je nastao mekteb?
Šta se učilo u prvim mektebima na našim prostorima?
Ko je pohađao prve mektebe?
Kako je pristup imao učitelj – muallim u mektebu?
Ko je osnivao i finansirao mektebe?
Kakve su bile mektebske prostorije?
Koja je bila uloga muallimhana?
Koje vrste mekteba su bile prisutne u BiH?
Kako su mektebi preživljavali razne sisteme i brojne reforme?
Koliko je mekteb prisutan u našim narodnim običajima?
Šta se dešava sa mektebom okupacijom od strane Austro-Ugarske?
Gdje je mjesto mekteba danas?

Očekujemo i dalje Vaše aktivno učešće putem e-maila Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Pišite nam i postavite pitanje ili podijelite sa nama Vaše mišljenje o temama koje tretiramo.

Emisija Ibadet-veza sa Stvoriteljem, petak 27.01.2017. godine od 15:30h.

Urednik serijala Edin Spahić.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo