Podijeljen još jedan kontingent paketa za izbjeglice Rohinja muslimana zahvaljujući donacijama građana BiH Istaknuto

08 Mar 2018

Odbor za podršku narodu Rohinja kojeg je formirao reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović pokrenuo je akciju prikupljanja novčane pomoći za kupovinu životnih namirnica koje bi se distribuirale u izbjegličkim kampovima u Bangladešu u kojima žive prognane Rohinje.

U toj akciji je prikupljeno pola miliona maraka te su na taj način građani BiH obezbijedili višestruku pomoć izbjeglicama koje se trenutno nalaze u Bangladešu, bježeći od mijanmarskih vlasti.

Jedna od posljednjih akcija realiziranih ovim sredstvima jesu i paketi s osnovnim životnim namirnicama.

Inače, sredstva se direktno troše na konkretnu pomoć, s obzirom da je svu logistiku obezbijedila Turska putem agencije TIKA, čije osoblje je na raspolaganju izbjeglicama 24h.

Uručena i vozila hitne pomoći

Sredstva koja su donirali vjernici iz BiH, u okviru akcije Islamske zajednice za pomoć Rohinja muslimanima, svakodnevno se koriste za najpotrebnije stvari u kampovima u Bangladešu gdje su izbjeglice iz Burme smještene.

Između ostaloga, ovim sredstvima kupljena su i dva vozila hitne pomoći koja su, zapravo, jedna vrsta pokretne bolnice za izbjeglice. Prema riječima predstavnika Odbora IZ za podršku narodu Rohinja upravo su u toku i pripreme preko šest hiljada paketa s osnovim namirnicama za izbjeglice.

Podsjetimo, pored sredstava iz Bejtu-l-mala vjernici u BiH su putem Islamske zajednice uplatili pola miliona maraka za pomoć Rohinjama, a sredstva se direktno koriste na terenu s obzirom da je TIKA na sebe preuzela obavezu tehničkih i administrativnih poslova.

(preporod)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo