"U đul bašti": Safet Dedajić Istaknuto

27 Sep 2019

U prvom izdanju emisije "U đul-bašti" u novoj programskoj sezoni radija BIR naš gost će biti vokalni solista i sazlija Safet Dedajić.

Dedajić je rođen u tuzlanskom naselju Tušanj. Ljubav prema pjesmi naslijedio je od svog oca koji je kucao u saz. Prve muzičke korake napravio je kao član tuzlanskog Kulturno umjetničkog društva "Mitar Trifunović – Učo", današnjeg "Bosna".

Osim sevdalinke, Dedajić baštini i vrlo širok repertoar, od starogradskih pjesama, pa sve do slavonskih poskočica, romansi i šansona. Repertoar koji interpretira i autentičnost u interpetaciji izvornog narodnog teksta Dedajića čini jedinstvenim i osobenim interpretatorom. U svojoj karijeri napravio je više od 70 studijskih snimaka.

Kao vokalni solista snimao je sa Narodnim i tamburaškim orkestrima Radio-televizije Bosne i Hercegovine. Uzeo je učešće na brojnim humanitarnim koncertima.

Dedajić je 2015. godine obilježio 50 godina umjetničkog rada koncertom u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona, na kojem su kao gosti nastupili istaknuti umjetnici i interpretatori narodne muzike tuzlanskog kantona.

Njegovi tuzlaci iz pijeteta i poštovanja poklonili su mu nadimak "ahbabina" što govori o kakvom je umjetniku, prijatelju i sugrađaninu riječ.

Emisija "U đul-bašti" je na programu u nedjelju, 29. septembra od 20 sati.

Emisiju uređuje i vodi muzički urednik Mirsad Ovčina.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo