Skripta: Poteškoće u razvoju kao pokretač za velike stvari Istaknuto

17 Okt 2019

Gosti novog izdanja Skripte su osnivač i direktor Škole fudbala "Respect" Emir Hujdur i osnivač i trener u Plivačkom klubu "Spid" Amel Kapo, s kojima razgovaramo o marginaliziranim grupama društva: o mladima koji, uprkos poteškoćama u razvoju, postižu velike uspjehe, savladavajući prepreke i rušeći predrasude koje često zaustavljaju pojedinca od njegove namjere.

Marginalizacija, odnosno marginalizirati znači potiskivati, svoditi na sporednost, onemogućavanjem, zaobilaženjem. Također znači i umanjiti važnost nekoga, a marginalizacija je rezultat toga.

Procesi društvene marginalizacije izraženi su u smislu odbacivanja i ravnodušnosti prema jednoj ili više osoba zbog činjenice da su drugačiji iz bilo kojeg razloga.

U novom izdanju rubrike Marker razgovarali smo sa Ivanom Pekušić iz Udruženja Novis koje kroz obrazovne, kulturne i sportske aktivnosti promovira ljudska prava za djecu, mlade i osobe koje pripadaju marginaliziranim/ranjivim grupama ljudi.

Ivana pojašnjava ulogu mladih u svakom društvu koje teži ka pozitivnim promjenama te se osvrnula na projekat snimanja posebno prilagođenih zvučnih zapisa za projekciju filma The Coach (Trener) poljske rediteljice Olge Abramchik koji je prikazan na ovogodišnjem Al Jazeera Balkans Festivalu dokumentarnog filma, a za slijepu i slabovidnu djecu koja su, uz ostale ljubitelje filma, pratili ovo ostvarenje.

Budite uz nas i ove subote. U realizaciji ovosedmičnog izdanja učestvovali su Merjem Tabak, Merima Uzunalić i Kerim Sefer.

Podsjećamo kako nam možete pisati na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. kako biste nam ostavili vaše komentare i prijedloge.

Emisija se emitira subotom od 18 sati. Želimo vam dobar prijem!

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo