Radio BIR interview: Ibrahim ef. Čikarić i mr. Mahdi Mekić - IKC Grac - 08.06.2015

U subotu 30. maja sa početkom u 13:30 u Gracu, Austria, je održana svečanost “Šljemenska hajr dova” povodom završetka konstrukcionih radova na objektu IKC-a u Gracu.


Projekat izgradnje Islamskog kulturnog centra u Gracu započet je prije 5 godina kada je kupljeno vakufsko zemljište veličine 12.000 m2 na kojem će biti izgrađen cijeli kompleks centra, u okviru kojeg je planirana izgradnja džamije i svih džamijskih propratnih objekata, zatim škola, obdanište, upravna zgrada i biblioteka, višenamjenska dvorana, poslovno-vakufski objekat, restoran, omladinski klub i musafirhana.

Bio je to veliki dan i veliki mubarek za sve one koji su godinama sanjali da imaju jedan ovakav objekat, koji će biti mjesto mira, duhovne snage i prava adresa za sve, kako Bošnjake, tako i ostale muslimane koji putuju Evropom ili žive na ovim prostorima.

Svečanosti su prisustvovali najviši predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Islamske zajednice u Austriji, Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, Mešihata IZ u Srbiji i Hrvatskoj, najviši predstavnici vlasti grada Graca i pokrajine Štajerske, izaslanici političkih, kulturnih, vjerskih i drugih organizacija iz Republike Austrije, kao i predstavnici i članovi džemata iz Austrije, BiH, Njemačke, Švicarske, Slovenije, te mnogobrojni gosti i donatori iz raznih krajeva Evrope, kao i gosti donatori iz Kuvajta i Saudijske Arabije.

Nakon što su prošle godine završeni zidovi i munara džamije, ove godine džamija je dobila i krov i time će ako Bog da biti omogućeno klanjanje unutar ove ljepotice u Gracu. Prvi dio programa je vodio vispreni predsjednik džemata IKC Grac mr. Mahdi Mekić, dok je vjerski dio programa vodio rukovodilac Vijeća imama pri IKC-u Grac Ibrahim ef. Čikarić.

Novinar radija BIR Edin Spahić je iskoristio posjetu Gracu da razgovara sa ovom dvojicom ljudi koji rukovode džematom IKC-a Grac!

Category: Audio emisijeHits: 2651
Vote now
0.0/5 (0 votes)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo