Radio BIR INTERVJU: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović 18.06.2015.

Islamski svijet proživljava jednu noć - rekao je na početku razgovora u programu radija BIR reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bopsni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović.


Istakao je da muslimani među sobom ne mogu naći put za prevazilaženje međusobnih problema i nesuglasica. Izrazio je nadu da će ta noć polučiti i rješenja, imajući u vidu da narasli problemi islamskog svijeta čije je rješavanje decenijama odlagano, sada su u svoj silini prisutni. Osvrnuo se na tešku situaciju u Iraku, Siriji, Egiptu, Jemenu... i ukazao da je potrebno uložiti dodatni duhovni, materijalni trud da se isfabricirane razlike među muslimanima, koje su sada stavljene u prvi plan, a koje nikada do sada nisu postojale u islamskom svijetu. Razlike koje jesu postojale su poštivane, ali na razlikama se nije gradio sukob nego su bile mjesto spajanja.

Rohignya muslimani u Burmi su samo jedan od primjera manjina koje nestaju u graničnim područjima islamskog svijeta. I mi smo ovdje u Evropi, kao dio muslimanske manjine evropskih muslimana, i sami preživljeli vrlo teške trenutke, a na koncu i genocid koji je učinjen nad bosanskohercegovačkim muslimanima, konkretno u Srebrenici - kazao je reisu-l-ulema.

Upozorio je da političke elite u islamskim zemljama ne pokazuju dozu odgovornosti. "Pored odgovornosti političkih elita veliku odgovornost ima i ulema!" - istakao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. "Nesuglasice moraju pomirenjem i dogovorom rješavati, bolje je voditi pregovore godinama nego jedan dan voditi rat! Kad govorimo o Rohingya muslimanima, ne postoji niko ni od uleme niti od političkih elita u islamskom svijetu ko nije odgovoran za stanje muslimanskih manjina."

Reisu-l-ulema se zahvalio svima koji su uzeli učešće u angažmanu na pomoći ovim manjinama iistakao doprinos radija BIRu vezi animiranja naše javnosti o muslimanima Burme. "Mi smo jedna mala zajednica na marginama islamskog svijeta, ali zbog toga mi najbolje i razumijemo sve ono što se događa ovim ljudima i apeliramo na sve koji mogu pomoći!" - pozvao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u ramazanskom intervjuu za radio BIR.

Razgovarala urednica Alma Hadžić

Category: Audio emisije Hits: 2448
Vote now
0.0/5 (0 votes)