Radio BIR Podijum: Suad Kurtćehajić (27.02.2015)

Povodom obilježavanja nacionalnog praznika 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, gost prošlosedmičnog izdanja dijeloške emisije ''Podijum'', u petak 27. februara bio je profesor sarajevskog Univerziteta Suad Kurtćehajić.


U razgovoru koji je potrajao više od sat, prof. dr. Kurtćehajić osvrnuo se na značaj referenduma za nezavisnost BiH, licemjernu ulogu međunarodne zajednice, posebno tadašnjih vlada Francuske i Velike Britanije.

''Moram biti otvoren. Francuska u vrijeme Miterana i Velika Britanija u vrijeme Mejdžora i Rusija su se što otvoreno, što prikriveno stavili na velikosrpsku stranu. Završna konstatacija njihovih prepiski da Evropa mora ostati kršćanska, znači da trebaju pustiti da Srbi završe posao. Nama je velika politika iz Evrope planirala nestanak, to je strašno! - istakao je prof. dr. Kurtćehajić.

Osvrnuo se i na aktuelne evropske inicijative na evro-atlantskom putu BiH:

''Ako Evropa danas želi pomoći Bosni i Hercegovini, ona to može. U Deytonskom sporazumu postoje dodatne nadležnosti, šifre koje bi mogle ojačati državu za deset dana. U tim dodatnim nadležnostima stoji da Bosna i Hercegovina prihvata sve oko čega se entiteti slože, da BiH pripada sve što se tiče aneksa, posebno 6 i 8, i najjača odredba da BiH treba dobiti sve što je potrebno za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodno-pravnog subjektiviteta. Ako uzmemo ovu odredbu u razmatranje, Visoki predstavnik kao krajnji tumač Deytonskog sporazuma može da kaže da Bosni i Hercegovini na nivou države treba dati policiju, obrazovanje, zdravstvo, sport, što bi integrisalo državu.''

Prof. dr. Kurtćehajić prokomentarisao je poziciju i odgovornost Bošnjaka za budućnost Bosne i Hercegovine:

''Moramo se osloboditi osjećaja uslovljenosti, da mi moramo nešto da uradimo. Zato kažem, Crna Gora je ta koja bi trebala da nama vrati Sutorinu u ime dobrosusjedskih odnosa, u ime svega onoga što joj je Bosna i Hercegovina oprostila. Batko Vlahović je na Grbavici napravio više zločina i zla nego li su svi Bošnjaci ikada učinili Crnogorcima. Ne može se prelaziti preko toga. Ono što se desilo u Šahovićima...Crna Gora nije smjela zabraniti da se obilježi to stratište. Napravili su masakr. To su uradili Crnogorci i pravoslavci, na pravdi Boga. To je mjesto sravnjeno, danas se zove Tomaševo. Zbog onoga što je Pavle Đurišić uradio 1942. i 1943. kada je u nekoliko dana napravio masakr i pobio 10 000 žena i djece. Nama su crnogorski četnici napravili veće zlo nego srbijanski. Sada neko hoće da mi kaže da u ime dobrosusjedskih odnosa odustanemo. Tragično je da se naši ljudi utrkuju da pokažu podaništvo Crnogorcima''.

U narednom izdanju ''Podijuma'', gost je nekadašnji funkcioner MUP-a RbiH i dugogodišnji predsjednik Patriotske Lige BiH gospodin Avdo Hebib.

Emisiju uređuje i vodi Ismet Bećar

Category: Audio emisije Hits: 2196
Vote now
0.0/5 (0 votes)