Druženje sa hfz.Bugarijem - Primaš li poruke 26.03.2015

Donosimo još jednu emisiju “Druženje sa hafizom Sulejmanom Bugarijem”, sa temom "Primaš li poruke?"

Hafiz Bugari je, između ostalog, dao odgovore zašto se slabo kontamo, šta nas to sprječava pa ne volimo savjetnike, kako i na koji način primiti pouku i poruku, i sl., te je rekao:

"Ja i ti smo najveća prepreka da dođemo do originalnog JA i originalnog TI.

Nikada nije bilo više mogućnosti susreta i kontakata kao danas, u ekspanziji mreža za komunikaciju. 

Stvarno komuniciramo, što jeste-jest, ali nismo zajedno. Šta je smisao same riječi komunikacija? Imamo bezbroj kontakata ali se ne kontamo! Imamo bezbroj svakodnevnih čestih kontatakata, ali slabo se kontamo. Zašto? Zato što ne volimo savjet, niti savjetovanje, konsultaciju.

Ne volimo specijaliste u svom poslu. I zato ne možemo nešto specijalno napraviti za zajednicu koju mislimo da volimo. Jer stalno se priča protiv nje i njezinih građana. Hej, moderni građani, ogradimo se od te bolesti, ako želimo biti nagrađeni boljim graditeljima ove posebno lijepe zemlje.

Nemamo boljih graditelja zato što se nismo ogradili od egoizma, sebičnosti, umišljenosti, od želje ua osvetom, od želje za pozicijom. Onaj koji ne prima savjet, nek znamo dobro da on ne voli! A kada on neće savjet, onda nema šanse da može savjetovati drugog."

...

Hafiz bugari je izdvojio završetak ajeta kao motiv za ovo predavanje "Kako vas je malo koji kontate. Malo vas je koji primaju poruku."

Hafiz je naveo komentar ovog ajeta od komentatora Jusufa Alija: "Vjernik koji sve stvari vidi u pravilnoj perspektivi i čvrstim korakom korača putem Allahove milosti, on liči na čovjeka s jasnim vidom, a onaj koji čini zlo, vrijeđa bilo koga, on je poput vijeća. 

Muhamed Qutb također veli: "Onaj koji vidi, on zna i raspoznaje svoje sposobnosti, njihovu vrijednost, i svoje granice! On stoga ne pokušava manipulirati svojim bližnjima, niti ih terorizirati na bilo koji način, dok slijepac je onaj koji ne zna ništa i ne raspoznaje svoj položaj, ni stepen. On sebe i druge krivo procjenjuje."

Hafiz Sulejman Bugari je pojasnio i ovaj komentar, što možete  poslušati u emisiji.

Category: Audio emisijeHits: 1857
Vote now
0.0/5 (0 votes)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo