Reisu-l-ulema: "Ne dozvolimo da sjeme zla proklija u našoj zemlji" Istaknuto

19 Avg 2015

U novom izdanju emisije Radna soba donosimo zabilješke sa svečanog otvorenja džamije i šehidskog spomen obilježja upriličeno je 26. jula u Jakešu, Medžlis Islamske zajednice Modriča.

Svečanosti su prisustvovali Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, Elvir Hadžiomerović, načelnik opštine Vukosavlje, te glavni imami, imami i članovi Sabora IZ, kao i veliki broj džamatlija.

Horovi Đulizara iz Odžaka i Ihvan iz Gradačca su na svoj način uljepšati ovu svečanost.

Na početku programa dobrodošlicu je poželio domaćin, Ademir-ef. Kujraković, mjesni imam, koji je ujedno i predsjednik Medžlisa Islamske Zajednice Modriča. On je istakao da je ovo sedma obnovljena džamija na području MIZ Modriča, a koja je bila srušena u vrijeme agresije na našu zemlju. U ime Odbora za izgradnju džamije u Jakešu govorio je Edin-ef. Omičević, koji je podsjetio na periode obnove džamije.

Svoj doprinos obnovi infrastrukture u Jakešu, kao i same džamije, dalo je i Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica FBiH. U ime ministarstva na ovoj svečanosti se obratio Mujo Zukanović. Prigodna obraćanja su imali i Osman-ef. Mulahusejnoviću, u ime Medžlisa Islamske Zajednice Modriča,  te načelnika Opštine Vukosavlje Elvir Hadžiomerović.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je pozvao prisutne da ne zaborave da je ova džamija 1992. godine srušena, jer je to istina koja nas trajno poučava. Pozvao je i na samopoštovanje i čuvanje vlastitih vrijednosti kao i na poštovanje prema komšijama koji žele s nama graditi zajedničku budućnost u našoj državi Bosni i Hercegovini. Iskazao je radost zbog završetka izgradnje džamije i zahvalu svima onima koji su pomogli u njezinoj izgradnji.

U svome obraćanju Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ u BiH, prisjetio se vremena rušenja ove džamije kazavši da je to bilo vrijeme u kojemu su neljudi nadvladali nad ljudima.

On se prisjetio početka povratka u ove krajeve 1999. godine i organizacije života u Jakešu u tom periodu.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović pozvao je da više nikada ne dozvolimo da sjeme zla proklija u našoj zemlji.

Nakon proučene svečane dove za otvorenje džamije, a koju je proučio glavni imam MIZ Bosanski Šamac Safet-ef. Karahmetović, proučena je i kišna dova.
Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović džamiju je proglasio otvorenom i vakufom Islamske zajednice, te je ključeve džamije u Jakešu predao vakifima hadži Nusretu Zulfiću i Mahmutu Bajriću.

Nakon klanjanja podne namaza upriličeno je i svečano otkrivanje spomen obilježja šehidima i poginulim borcima Jakeša. Spomen obilježje su otvorili Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović i vakif Zemir Zelinčević.

Emisija Radna soba, u srijedu 19.8. od 15.30 sati.
Uređuje: Amina Đulović.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije