Radna soba: Svečano otvorena obnovljena Reuf-begova džamija u Gradačcu Istaknuto

09 Sep 2015

Obnovljena Reuf-begova džamija u Gradačcu svečano je otvorena u nedjelju, 30.8.2015.godine. To je, pored Husejnije, Bukvare i Sviračke džamije, četvrta gradačačka gradska džamija.

Krajem 19. stoljeća Reuf-begovu džamiju je dao sagraditi, uz pomoć džematlija, hadži Reuf-beg Gradaščević iz Gradačca, zbog čega i nosi njegovo ime. Sagrađena je na temeljima nekadašnje Begefendića džamije (mesdžida), koju je sagradio Begefendija Gradaščević oko 1835. godine.

U njoj su se obavljali noćni namazi (sabah, akšam i jacija), a u tvrđavskoj Mehmed-hanovoj džamiji, koja je pripadala istom tadašnjem gradskom džematu, kljanjali su se dnevni namazi, džume i bajrami.

U dogradnju džamije uloženo je oko 400.000 KM.  Džamija je adaptirana i dograđena s novom abdesthanom, kuhinjom, mektepskom učionicom i proširenim mahfilom. Urađena je nova ograda i uređen harem džamije, koji je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Svečanosti otvorenja džamije prisustvovali su: reisu-l-ulema IZ-e u BiH Husein-ef. Kavazović. muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Medžlisa IZ Gradačac Husein Jukan, glavni imam Medžlisa IZ Gradačac Nusret-ef. Kujraković, glavni imami, imami, načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić sa saradnicima, poznati gradačački vakifi i brojni muslimani i muslimanke iz cijele Bosne i Hercegovine.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, govoreći na ovoj svečanosti, upozorio je na problem Bosanskog jezika:

„Neki kažu Reisu-l-ulema govori o politici. Ne, ja govorim o onome što je naš narod. Nema naroda bez jezika. Nema naroda koji je zaboravio svoj jezik a da je opstao“ – kazao je Raisu-l-ulema Kavazović.

„Bošnjaci i Bošnjakinje, ovo je za nas krupno pitanje. Nećemo oprostiti nikome ko bude ovo pitanje gurao pod tepih, ma ko bio, da nam je iz zjenice oka našeg ispao. Tražimo i zahtijevamo od odgovornih politika u BiH da problemu Bosanskog jezika posvete dužnu pažnju. Ne pristajemo ni na kakav jezik bošnjačkog naroda. Naš jezik je Bosanski jezik.“

Reis Kavazović podsjetio je i na tri važne stvari kod Bošnjaka, a to su: porodica, džemat i država, te pozvao prisutne da ulože svoj trud u očuvanju naših porodica, džemata i države. Uputio je čestitke za ostvarene rezultate u dogradnji džamije i posebno u mektebskoj nastavi džematlijama ovog džemata, na čelu s imamom hafizom Kemal-ef. Mehićem.

Čast da otvore džamiju imali su Djedović Hajrudin i Nezić Hasib.

U emisiji Radna soba, 9. septembra od 15:30, emitujemo tonsku zabilješku sa svečanog otvorenja obnovljene Reuf-begove džamije u Gradačcu.

Emisiju uređuje Amina Đulović.

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo