„Od tradicije do savremenosti“, 20 godina od reaktiviranja Karađoz-begove medrese

14 Sep 2015

Naučni skup „Od tradicije do savremenosti“ organiziran u povodu 20 godina reaktiviranja i rada najstarije odgojno obrazovne ustanove u Hercegovini Karađoz-begove medrese okupio je brojna poznata imena iz oblasti pedagogije, didaktike i teološke misli  u Mostaru. Skup je otvorila ministrica obrazovanja u Vladi Federacije BiH Elvira Ćemalović Dilberović.

U uvodnom dijelu naučnog skupa prisutnima su se obratili još direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH prof.dr. Enes Karić, mostarki muftija Salem ef. Dedović i direktor Medrese u Mostaru hafiz Aid ef. Tulek.

U radu naučnog skupa učešća su uzeli još prof.dr. Enes Karić, prof.dr. Ismet Bušatlić, mr. Muharem ef. Omerdić, bivši mostarski muftija Seid ef. Smajkić,  prof.dr. Hašim Muminović, mr. Hafiz Lejla Boškailo Obradović,  Dženan Handžić, mr. Muamer Tinjak, Mevlud Arslani, Dragana Moro, Lejla Akšamija, Sabaheta Bijedić. Za danjašnje izdanje emisije Naša južna baština  izdvojili smo samo izlaganje prof.dr. Enesa Karića zbog činjenice da je profesor Karić ne samo na naučni već i na iskustveni način otvorio brojna pitanja pozicije proučavanja islamskog doktrina i njihove primjene. Prof Karić je podsjetio na sebi svojstven način kako je čovjek jedino biće s punom odgvornosti emaneta i kako treba pronaći načine za njegovo ispunjenje.

Naučni skup je pratio Hasan Eminović i za slušaoce radija BIR priredio u emisiji "Naša južna baština" koja će se emitovati 15.09.2015. u 15:30.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije