Radna soba: Mekteb u Srebrenici

16 Sep 2015

Pričati o mektebu u Srebrenici nakon genocida nije jednostavno, jer ma koliko ljudi bili optimisti pričati o životu i boriti se da se on vrati u ta područja je teško. Možda smo mi Bošnjaci to olahko shvatili. Odricanja su velika, posebno majki kojima su ubijena njihova djeca, a one su smogle snage da se vrate na to isto mjesto.

Do danas je obnovljeno 18 od 23 džamije koliko ih je bilo prije agresije na BiH. Uspostavljeno je 6 džemata koji aktivno rade, vjeronauka u svim školama. U Srebrenici je danas u školama 65% Bošnjačke djece.

„Mi danas imamo 6 aktivnih džemata i to bi podrazumijevalo i 6 mekteba, međutim u Srebrenici je specifična situacija“ – kaže glavni imam Medžlisa Srebrenica, Dami-ef. Peštalić. „Sela u Srebrenici imaju veliki broj udaljenih zaseoka. Tako imate kuće kojima je najbliža džamija udaljena 12-13 km. Toliko je ta džamija udaljena i tom djetetu koje treba da dođe subotom i nedjeljom u mekteb, a to nikako nije moguće. Zato je u Srebrenici nemoguće organizovati klasičnu mektebsku nastavu, ali smo mi našli druge načine da radimo sa djecom.“

Srijeda 16.09.2015.15:30

Damir-ef. Peštalić ističe da su roditelji, muallimi i imami spremni da se bore za svoju djecu, da se bore za bolje uslove rada i održavanja mektebske nastave, da se bore za sve što je potrebno kako bi kvalitet života u povratnika u Srebrenici bio bolji. Posebnu snagu da istraju u tome daju im majke Srebrenice.

„U BiH ništa nema veću snagu od majki Srebrenice i generalno naših majki. Majke Srebrenice se bore za djecu koja se rađaju u Srebrenici i za onu koja će se tek rađati. One više nemaju svoju djecu, nemaju ni unučadi, ništa što bi ih vezalo za ovu sredinu, ali imaju želju da pomognu da se život u Srebrenici vrati i uspostavi i to je ono što nama koji ovdje živimo daje posebnu snagu.“ – poručuje Damir-ef. Peštalić.

Razgovor sa Damir-ef. Peštalićem, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, možete poslušati u emisiji Radna soba, u srijedu 16.9. u 15:30 sati.

Emisiju uređuje Amina Đulović.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije