Pitanje Sutorine se može riješiti jedino povratom Bosni i Hercegovini (AUDIO) Istaknuto

13 Jan 2015
Sutorina je veća od Vatikana, Kneževine Monako i Republike San Marino Sutorina je veća od Vatikana, Kneževine Monako i Republike San Marino radiosarajevo.ba

- Sutorina je  je kroz višestoljetnu povijest pripadala Bosni i Hercegovini. To potvrđuju svi međunarodni ugovori. Sa Crnom Gorom moguće je dogovoriti se na samo jedan način, a to je da ona izvrši povrat Sutorine i to ratificirano od strane njihovog parlamenta, riječi su prof.dr.Suada Kurtćehajića.

Predavanje o temi: "Kako izvršiti povrat Sutorine?" je najavljeno za srijedu, 14.01.2015. u 13.30 u Atrijumu hotela Europe u Sarajevu.

U programu Radija BIR je emitovan i drugi dio emisije koju je pripremila Amela Jordamović, prateći tribinu „Historijske i pravne činjenice o Sutorini.“ Tribinu je 19. decembra 2014. godine organizovao Univerzitet u Sarajevu sa Studentskim parlamentom Univerziteta u Sarajevu.

O historijskim i pravnim činjenicama o Sutorini su govorili dr.Omer Ibrahimagić, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu, prof.dr.Suad Kurtćehajić, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, prof.dr.Muriz Spahić, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu, prof.dr.Enes Durmišević i prof.dr.Anton Jekauc, ekonomski stručnjak i direktor Instituta za strateška ekonomska istraživanja u Sarajevu.

U Izlaganju na tribini profesor Kurtćehajić je istakao da Crna Gora nikada nije ispoštovala proceduru i u posjedu je koji je nesavjestan. On je podsjetio da je pokrajinsko rukovodstvo 1947. godine tražilo Sutorinu natrag, ali da se Crna Gora oglušila na to.  - Mi moramo pokazati da smo državotvorna zemlja, da smo državotvorni narodi, da jednostavno znamo da se borimo za nešto što nama pripada, naveo je profesor Kurtćehajić, te naglasio da BiH ne može prihvatiti potpisivanje granica sa Crnom Gorom dok se ne vrati historijsko pravo na more koje Bosni i Hercegovini nevjerovatno puno znači.

U drugom dijelu tribine “Historijske i pravne činjenice o Sutorini”, ekonomski stručnjak prof.dr.Anton Jekauc je istakao da je Sutorina ekonomski izuzetno atraktivno područje i ima nevjerovatnu vrijednost koja se može pretvoriti u veliki turistički potencijal. Sutorina ima izlaz na otvoreno more, te dubinu mora potrebnu za pristajanje nekoliko kruzera. Poređenja radi, u Splitu se rade bušotine da bi samo jedan kruzer mogao pristati uz hrvatsku obalu, dok u Sutorini nema potrebe za takvim intervencijama. Također u Sutorini se nalazi i planina Orion, koji je svojevrsan izazov za planinare.

Prof.dr.Muriz Spahić je predstavio geografske činjenice o Sutorini te naveo da je to prostor koji je teritorijalno veći od površine nekih veoma prestižnih i uglednih država svijeta kao što su: Vatikan, Kneževina Monako i Republika San Marino.

(Radio BIR)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo