"U đul-bašti": Esed Kovačević Istaknuto

30 Nov 2018

U prvom decembarskom izdanju emisije "U đul-bašti" naš gost će biti vokalni solista Radio-televizije BiH i interpretator narodne muzike Esed Kovačević.

Ljubav prema narodnoj pjesmi Kovačević je naslijedio od svojih roditelja koji su lijepo pjevali. Prve amaterske korake je napravio još u osnovnoj školi, a kasnije i kao član Kulturno-umjetničkog društva "Sloga" u rodnoj Miričini.

Profesionalnu karijeru započeo je 1989. godine objavljivanjem prvog nosača zvuka u produkciji Omera Pobrića. Iste godine, debitovao je na festivalu narodne muzike "Ilidža" na kojem je sa pjesmom "Nema više, moj jarane" osvojio prvu nagradu. Sa Pobrićem, Kovačević je nastavio saradnju i kasnijih godina, kao član Instituta sevdaha – Fondacije Omera Pobrića. Kao plod njihove saradnje, nastale su mnogobrojne pjesme, između ostalih i "Ašik osta' na te oči", "Bosna je u meni", kao i pjesma "Španske lađe" koja govori o progonu muslimana iz Španije, 1492. godine.

Kovačević je nekoliko puta bio i učesnik poslijeratnog festivala narodne muzike "Lukavac" na kojem je interpretirao pjesme "Džanum, Fato" i "Sevdisanje" koje su postale evergreeni u narodnoj muzici. Esed Kovačević je redovan gost festivala "Sevdah fest" koji se održava svake godine u Bihaću, kao i regionalnih koncerata sevdalinke.

Emisija "U đul-bašti" je na programu 02. decembra od 20 sati.

Emisiju uređuje i vodi muzički urednik Mirsad Ovčina.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo