"U đul bašti": Junuz Čabaravdić Istaknuto

14 Dec 2018

U novom izdanju emisije "U đul-bašti" naš gost će biti vokalni solista Radio-televizije Bosne i Hercegovine Junuz Čabaravdić.

Prisni prijatelj Safeta Isovića sa kojim je zajedno dijelio strast prema motorima, tokom svoje karijere pjevao je Gamal Abdel Naseru, Nikiti Hruščovu, Kwame Nkrumahu i etiopskom caru Haile Selasiju.

Čabaravdić je rođen 1936. godine u staroj, poznatoj visočkoj porodici, a rastao je još uz dvije sestre i dva brata. U rodnoj kući zavolio je narodnu pjesmu. Prvi javni nastup imao je 1956. godine na Topčideru tokom odsluženja vojnog roka. Kao Bosanac, u svečanoj vojnoj uniformi, interpretirao je tradicionalnu bosansku sevdalinku "Kad ja pođoh na Bembašu", dok su u publici sjedili visoki svjetski lideri toga vremena.

Kao vokalni solista Radio-Sarajeva za arhiv te kuće snimio je na desetine narodnih i starogradskih pjesama. Bio je predsjednik Udruženja muzičara zabavne i narodne muzike Sarajeva, te je na toj funkciji predanim radom popravio status estradnih radnika, kojima je omogućeno retroaktivno priznavanje radnog staža uz uplatu penzijskog i socijalnog staža, čime su mnogi izvođači ostvarili pravo na penziju.

Povodom više od pedeset godina rada i druženja sa pjesmom, Čabaravdić je 2017. godine objavio knjigu "Vječite, neprolazne sevdalinke, narodne i starogradske pjesme". Značaj i vrijednost ove knjige predstavlja izbor pjesama koje su prisutne u našoj sredini i okruženju.

Čabaravdić je jedan od najstarijih živih vokalnih solista Radio-Sarajeva, a u emisiji govori o svojoj karijeri radio-pjevača i o sjećanju na svoje kolege, doajene naše narodne muzike.

Emisija "U đul-bašti" je na programu 16. decembra od 20 sati.

Emisiju uređuje i vodi muzički urednik Mirsad Ovčina.

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo