"U đul-bašti": Aida Musić Istaknuto

13 Jan 2019

Gošća u novom izdanju emisije "U đul-bašti" je vokalna interpretatorka sevdalinke Aida Musić.

Aida Musić je rođena u Lukavcu. Odrastala je u porodici u kojoj se čuvala i njegovala sevdalinka. Završila je osnovno, srednje i visoko muzičko obrazovanje. Kao studentica Muzičke akademije u Sarajevu postala je najprije članica hora Radio-televizije Sarajevo. Ubrzo su njen talenat prepoznali i muzički stručnjaci RTSA, te je vrlo brzo i postala vokalni solista i počela da snima narodne pjesme.

Sa svojim toplim mezosporanom izgradila je vlastiti stil interpretacije i iza sebe je ostavila interesantne zvučne zapise sevdalinki i jedinstven repertoar, koji je izdvaja od drugih interetatorki sevdalinke. Takve su i pjesme "Molila se carska sultanija", "Razbolje se Zarka" (po pjevanju rahmetli Hamdije Šahinpašića), "Rasla je ruža" i druge.

Cijeli rat je provela u Sarajevu, na opkoljenoj Dobrinji, gdje je radila kao profesor, a kasnije i direktor osnovne škole, prenoseći na mlade naraštaje ljubav prema muzici i pjesmi.

Od svojih nastupa s radošću izdvaja koncert koji je izveden upravo tokom ratne 1995. godine u Luksemburgu. Na poziv velikog dobrotvora i humaniste Žan Kloda Karua boravila je sa velikim brojem učenika škole na čijem je čelu bila i tom prilikom interpretirala kasidu "Kad procvatu behari" u jednoj od luksemburških katedrala. Publika, iako nije razumjela jezik, duboko je shvatila poruku i muziku, te je njen nastup ispratila uz mnogobrojne ovacije i oduševljenje.

Za svoj rad Musić je dobila vrijedna priznanja i brojne nagrade.

O bitnosti očuvanja i interpretiranja izvornog zapisa narodne pjesme, o sevdalinci i muzičkoj tradiciji nekad i danas, ali i o nebrizi institucija za narodnu muzičku tradiciju, Aida Musić govori u emisiji "U đul-bašti" koja je na programu 13.01. od 20 sati.

Emisiju uređuje i vodi muzički urednik Mirsad Ovčina.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo