"U đul bašti": Asif Katica Istaknuto

28 Feb 2019

U novom izdanju emisije "U đul-bašti" naš gost je vokalni interpretator sevdalinke Asif Katica.

Ljubav prema pjesmi naslijedio je od svoje majke Zlatije, koja je lijepo pjevala. Sa četrnaest godina došao je na školovanje u Sarajevo. Tu je još više zavolio narodnu pjesmu. Prvi javni nastup imao je na takmičenju pjevača amatera "Raspevana jesen", a prvu pjesmu snimio je 1985. godine.

Dolaskom u Sarajevo, Katica je započeo i svoju boksersku karijeru, koju je okončao sa velikim uspjehom 1983. godine. Bio je prvak SR Bosne i Hercegovine pet puta, dok je na nivou SFR Jugoslavije osvojio jednom treće mjesto. Nakon okončanja aktivne bokserske karijere, postao je sportski trener.

Sevdalinku je volio tokom cijelog života, a ljepotu naše narodne pjesme pronio je uspješno i van granica naše domovine. Za arhiv Radio-televizije Bosne i Hercegovine snimao je sevdalinke uz Narodni orkestar, a rado se prisjeća saradnje sa vrsnim harmonikašem Ratomirom Petkovićem.

"Naša tradicionalna pjesma sevdalinka dio je našeg identiteta i uvijek je svojom toplinom grijala moje srce. Želim da tu toplinu podijelim sa onima koji ovu pjesmu vole isto kao i ja" – riječi su Asifa Katice.

Emisija "U đul-bašti" je na programu 03. marta od 20 sati.

Emisiju uređuje i vodi muzički urednik Mirsad Ovčina.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo