"U đul-bašti": Sead Haračić, narodni umjetnik na fruli Istaknuto

15 Mar 2019

U ovonedjeljnom izdanju emisije "U đul-bašti" naš gost je prof. Sead Haračić, narodni umjetnik na fruli.

Sead Haračić je rođen u Sarajevu 1947. godine u staroj sarajevskoj porodici. Djetinjstvo i ranu mladost proveo je u selu Glavice, u Bugojnu. Prvu frulu, još kao dijete, dobio je na poklon od brata Hame. Čuvajući stoku, istraživao je zvuke ovog folklornog instrumenta. Kako je bio vrlo mali broj majstora koji su pravili frule, stariji čobani bi mlađima u naslijeđe ostavljali svoje frule. Kada je počeo sa radom Radio-Sarajevo, Haračić je još više zavolio frulu slušajući rodonačelnika frulaške muzike u Bosni i Hercegovini Hamdiju Salkovića.

Frula je jedan od najstarijih instrumenata kojeg u raznim varijantama, veličinama i oblicima, susrećemo kod svih naroda svijeta. Spada u aerofone instrumente i pravi se od jednog komada drveta, uglavnom šljive, zohe i slično. Zahvaljujući jednostavnoj izradi i svojim tehničkim karakteristikama, frula se dobro primila i u našoj tradiciji kao folklorni narodni instrument. Nazivi za frulu su veoma raznovrsni, pa je tako kod nas frula poznata i pod imenom svirala, jednojka, duduk i sl. U prošlosti je zauzimala važno mjesto u životima ljudi. Čobani su, čuvajući stoku po cijeli dan uz svirku kratili vrijeme, dok su stariji dvojnice nosili na sijela ili prela na kojima se sviralo, a omladina veselila kolu i igri.

Iako se nije nikada profesionalno bavio frulom, Haračić je vrlo talentovan i njegovo sviranje je od strane struke i drugih frulaša ocijenjeno kao visoko kvalitetno. Haračić za sviranje upotrebljava frule graditelja frula Safeta Salkanovića iz Tešnja i u manjem broju frule graditelja Fadila Durguta iz Sarajeva.

Na takmičenju instrumentalista u Goraždu 1971. godine, na kojem su nastupili najpoznatiji instrumentalisti iz bivše Jugoslavije, Haračić je osvojio drugo mjesto, odmah nakon frulaša Bore Dugića koji je bio prvi, dok je na nivou BiH bio prvi. Haračić je 2008. godine osvojio treće mjesto na takmičenju instrumentalista iz svih zemalja Balkana.

Po struci profesor jezika i književnosti, Haračić je i autor narodnih kola i istraživač bosanskohercegovačke muzičke tradicije, a postavio je, uz argumente i nekoliko vlastitih teorija kada je u pitanju frula.

Emisija "U đul-bašti" je na programu 17. marta od 20 sati.

Emisiju uređuje i vodi muzički urednik Mirsad Ovčina.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo