150. Ibadet-veza sa Stvoriteljem: Udruženje derviških redova „Tarikatski centar u BiH“ Istaknuto

30 Mar 2019

Dragi slušaoci, u ponedjeljak 01. aprila 2019. godine možete pratiti dvadeset četvrtu emisiju četvrte sezone koju realiziramo tretirajući brojne zanimljive teme i stručne poslove iz područja vjerskog, obrazovnog, naučnog i istraživačkog života Islamske zajednice u BiH.

Naš novi gost će biti šejhu-l-meša’ih Sirrija Hadžimejlić, predsjednik Udruženja derviških redova „Tarikatski centar u BiH“. U jubilarnom 150-tom izdanju emisije Ibadet-veza sa Stvoriteljem želimo predstaviti ovo Udruženje, kao i derviške ustanove, koje višestoljetno postoje i neprestano djeluju na prostoru i unutar Islamske zajednice, kao tradicionalne tekije, hanikahi i druge ustanove putem kojih ehlisunnetski tarikati – derviški redovi obavljaju svoju misiju, samostalno uređujući pitanja koja se tiču njihova tarikatskog djelovanja.

Članom 77 Ustava Islamske zajednice definirano je da se u okviru Islamske zajednice organiziraju tarikatski redovi u skladu sa Šerijatom i pravilima tarikata. Rijaset putem Uprave za vjerske poslove sarađuje sa derviškim redovima i njihovim udruženjem. Budite sa nama i saznajte više o ovome, ali i odgovore na mnoga druga zanimljiva pitanja poput sljedećih:

Kakva je uloga derviških redova u širenju i očuvanju islama na ovim našim prostorima?
Koji su programski ciljevi i djelatnosti Udruženja Tarikatskog centra BiH? 
Koji su uslovi, koji se moraju ispuniti da bi neka tekija postala članom Tarikatskog centra?
Šta su to tekije?
Koliko je značajna činjenica da je Tarikatski centar, institucionalna ustanova IZ-ce?
Kakav je put derviša, šta on sve zahtjeva i podrazumjeva?

Očekujemo i dalje Vaše aktivno učešće putem telefona 033/559-420 i 559-421, putem e-maila Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili putem facebook stranice radija BIR, gdje nas možete uživo i gledati.

Budite sa nama!

150. Ibadet-veza sa Stvoriteljem - ponedjeljak 01.04.2019. od 10h uživo!

Urednik i voditelj Edin Spahić.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo