"U đul bašti": Meho Fazlić Istaknuto

12 Apr 2019

U novom izdanju emisije "U đul-bašti" naš gost će biti interpretator sevdalinke i vokalni solista Radio-televizije Bosne i Hercegovine Meho Fazlić.

Fazlić je rođen u Salkanovom hanu, kod Ilijaša. U oktobru 1980. godine je prošao na audiciji za vokalne soliste Radio-televizije Sarajevo, a već naredne godine je počeo snimati pjesme za arhiv Muzičke produkcije RTSA uz Tamburaški i Narodni orkestar RTSA. U posebne bisere narodne muzike iz repertoara Mehe Fazlića ubrajaju se snimci narodnih pjesama koje je snimio sa Narodnim orkestrom pod vodstvom Ismeta Alajbegovića - Šerbe. Tu spadaju pjesme: "Niz polje idu, babo, sejmeni", "Bol boluje mlado momče" i druge pjesme.

Na televiziji, debitovao je u emisiji "Meraklije" Vehida Gunića. Tu je započeo saradnju sa Omerom Pobrićem koja će se nastaviti do Pobrićeve smrti. Kao vokalni solista "Instituta sevdaha – Fondacije Omera Pobrića" učestvovao je u više projekata instituta: "Sevdah nadahnut životom i slobodom", "Bajram i ramazan u pjesmi", "Banjalučki sevdah u vremenu", kao i na brojnim festivalima koje je ova ustanova organizovala.

Meho Fazlić bio je učesnik i ratnog festivala narodne muzike "Bosna slobodi pjeva - Lukavac '94", kao i kasnijih godina, a učestvovao je i u snimanju "Bosanskog mevluda" 1998. godine u produkciji "Instituta sevdaha – Fondacije Omera Pobrića."

Emisija "U đul-bašti" je na programu 14. aprila od 20 sati.

Emisiju uređuje i vodi muzički urednik Mirsad Ovčina.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo