Skripta: Projekat mladih inovatora među pet najboljih u svijetu Istaknuto

24 Okt 2019

Gosti novog izdanja Skripte su Sanjin Omerović i Minela Mešukić, studenti iz Mostara čija je ideja ušla među 5 najboljih u okviru Red Bull Basement University konferencije prošle godine.

Radi se o aplikaciji UNIBOT koja ima za cilj da poveže i inspiriše studente koji imaju „uradi sam“ način razmišljanja putem najmodernijih platformi za saradnju, osnaživanje, razmjenu i upotrebu tehnologije u dobre svrhe. Aplikacija koju su razvili naši gosti podrazumijeva lakšu interakciju i komunikaciju u obrazovnom procesu gdje su korisnici podjednako i profesori i studenti.

Minela i Sanjin govore o svojim iskustvima na putovanju u Njemačku povodom spomenute konferencije ali i o daljim fazama razvoja aplikacije. Također, osvrnuli su se i na trenutne informacijske sisteme prisutne na obrazovnim institucijama te kako bi, uz pomoć UNIBOT-a pristup svim važnim informacijama bio olakšan i lako dostupan korisnicima pametnih telefona.

U novom izdanju Markera Merjem Tabak donosi priču i Harisu Salkiću, mladiću koji stoji iza branda HAS Robotics i koji je prvi dizajnirao robotsku ruku u našoj zemlji, a koji je ujedno bio i govornik na ovogodišnjem forumu inovacija Sarajevo Unlimited.

Podsjećamo kako nam možete pisati na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. kako biste uputili vaše prijedloge, komentare i kritike. Naše emisije će biti dostupne i na YouTube kanalu radija BIR.

U realizaciji emisije učestvovali su Merjem Tabak, Merima Uzunalić i Kerim Sefer.
Emisija se emituje subotom od 18 sati. Želimo vam dobar prijem!

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo