Kancelarija Reisu-l-uleme izrazila zabrinutost zbog mogućeg sužavanja medijskih sloboda Istaknuto

30 Dec 2014
Kancelarija Reisu-l-uleme izrazila zabrinutost zbog mogućeg sužavanja medijskih sloboda igbd.org

Povodom ulaska policijskih istražitelja u redakciju portala Klix.ba i višesatnog pretresa, Kancelarija reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:


- Kancelarija reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića dijeli zabrinutost mnogih građana, medijske i akademske zajednice prema kojima jučerašnja policijska akcija višesatnog pretresa redakcije portala Klix.ba može imati elemente neprihvatljivog ugrožavanja medijskih sloboda i sužavanja demokratskih standarda. Potreban je zajednički napor cijelog društva kako bi se rad medija odvijao u skladu sa profesionalnim medijskim standardima, uz privrženost etičkim normama, lojalnost istini, javnom interesu i dobrobiti svih ljudi.

Ne ulazeći u meritum odluke tužilaštva i policijskih organa u vezi navedenog pretresa, Kancelarija Reisu-l-uleme odlučno pruža podršku medijima i novinarima da svoj posao rade profesionalno i u skladu sa najvišim demokratskim standardima slobode mišljenja i izvještavanja, oslobođeni straha i pritisaka bilo koje vrste i poziva sve društvene faktore da zdušno podrže medijske slobode i profesionalizam, a svako njihovo ugrožavanje jasno osude i odbiju.

(MINA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo