Logo
Printaj ovu stranu

Otvorena izložba "Bošnjački časopisi i novine" u Gazi Husrev-begovoj medresi

, Objavljeno u BiH Istaknuto
Na izložbi u holu Gazi Husrev-begove medrese izloženo je oko 120 bošnjačkih časopisa Na izložbi u holu Gazi Husrev-begove medrese izloženo je oko 120 bošnjačkih časopisa

Izložba "Bošnjački časopisi i novine" je otvorena u srijedu u Sarajevu kao dio manifestacije "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, ya Resulallah".

Na izložbi u zgradi Gazi Husrev-begove medrese izloženo je oko 120 bošnjačkih časopisa, koji su objavljivani u periodu od polovine 19. stoljeća, odnosno od kraja Osmanske vladavine do današnjih dana.
Izložbu je otvorio muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković izrazivši zadovoljstvo zbog organizacije jedne ovakve izložbe. On je također poručio da su danas izloženi časopisi i novine sa kojima će se građani možda po prvi put sresti te pozvao istraživače da se više bave ovom tematikom.

Dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Ismet Bušatlić za Radio BIR je izjavio da su periodične publikacije uvijek bile prilika da ovaj prostor i ljudi na njemu dignu svoj glas protiv onoga što je dolazio, a oni ga se bojali, kao i za ono čemu su širili ruke.

Izložba će biti otvorena do 20. januara, a oni koji je posjete imat će priliku vidjeti primjerke časopisa poput "Islamske svijesti", "Naše pravde", "Reforme", "Zemana", "Novog vakta", kao i časopise novijeg doba.

Ovim povodom u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese održana je tribina "Bošnjački časopisi i novine" na kojoj su govorili Ismet Bušatlić i glavni urednik časopisa "Preporod" Meho Šljivo. Na tribini je bilo riječi o prvim bošnjačkim časopisima i novinama koje su objavljivane na ovim prostorima, kao i političkim okolnostima i poteškoćama koje su ih pratile kroz vrijeme.

(BIR)

ocijeni
(0 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB