Ismail ef. Smajlović: Živjeti za islam a ne od islama (AUDIO) Istaknuto

12 Jan 2015
Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ) Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ) BIR

Danas je gost u programu Radija BIR bio Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Govorio je o vlastitim iskustvima rada u vojnom muftijstvu, angažmanu na organizovanju pomoći stradalim u poplavljenim područjima iz marta 2014. godine, planovima Uprave, reorganizaciji Rijaseta IZ, društvenoj poziciji Islamske zajednice, kadrovskoj i medijskoj politici, te drugim zanimljivim temama.

Istakao je da je ciljna grupa Uprave džemat i imam, sve drugo je servisna administracija koja treba opsluživati potrebe rada imama u džematima.

"Postavljen je princip... da mi budemo u misiji dobra, kao muslimani koji ćemo promovirati islamske vrijednosti,... uhvatiti se u koštac sa ovim što je izazov za ovu generaciju,... da živimo za islam a ne od islama!" - podsjetio je direktor Smajlović na poruku iz platforme Reisu-l-uleme.

Direktor Ismail ef. Smajlović najavljuje "rentgentsko skeniranje" Zajednice, a za priče o kadrovskoj opterećenosti rodbinskim vezama kaže da su priče besposličara.

Ovom emisijom je otvoren serijal emisija kojima Radio BIR predstavlja uprave Rijaseta, oblasti njihovog djelovanja, i njihove direktore.

Sabor IZ je 24.oktobra 2014. godine na prijedlog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića formirao pet uprava pri Rijasetu IZ i to:

Uprava za administrativne i pravne poslove
Uprava za obrazovanje i nauku
Uprava za ekonomske i financijske poslove
Uprava za vjerske poslove

Prvu emisiju iz ovog serijala vodio je Ismet Bećar.

BIR.ba

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo