Vijeće muftija: Poziv Bošnjacima da zaštite svoju imovinu Istaknuto

15 Dec 2015

Danas je u Sarajevu Vijeće muftija pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića održalo petu redovnu sjednicu kojoj su prisustvovali i članovi Rijaseta.

Vijeće je razmatralo Prijedlog Plana rada i Prijedlog Budžeta Rijaseta za 2016. godinu te donijelo Odluku o raspodjeli sredstava Fonda Bejtu-l-mal.

Razmatrajući aktuelna pitanja u radu Islamske zajednice, posebno u povratničkim džematima, Vijeće muftija je iskazalo zabrinutost zbog načina na koji se vrši implementacija Zakona o premjeru i katastru na području entiteta Rebublika Srpska zbog toga što mnogi Bošnjaci ostaju bez vlasništva nad svojom imovinom. To se dešava zbog toga što je većina stanovništva raseljena širom svijeta ali i zbog toga što se vrijeme izlaganja nekretnina na adekvatan način i blagovremeno ne oglašava od strane nadležnih organa.

Vijeće muftija traži od nadležnih organa da otklone uočene nedostatke u provođenju ovog zakona te da blagovremeno i na adekvatan način oglase vrijeme izlaganja nekretnina.

Vijeće muftija poziva sve Bošnjake u domovini i iseljeništvu da ulože napore u zaštiti svoje imovine i blagovremeno se informišu o toku provođenja ovog zakona.

U povodu posljednjih napada na imovinu Islamske zajednice u Republici Sloveniji Vijeće muftija je izrazilo duboku zabrinutost zbog informacija koje govore o porastu islamofobije i netrpeljivosti prema muslimanima. Vijeće muftija je izrazilo očekivanja da će demokratska evropska društva smoći snage i suprotstaviti se ovakvim neprihvatljivim pojavama, javlja MINA.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo