U Sarajevu prezentiran Virtuelni muzej genocida nad Bošnjacima Istaknuto

09 Jan 2016

Prezentacija Virtuelnog muzeja genocida nad Bošnjacima, kojim autori u virtuelnom prostoru namjeravaju baštiniti sve činjenice o genocidu, prezentiran je danas u Sarajevu, a za sve zainteresirane dostupan je na internet stranici www.vmgb.ba.

Fatmir Alispahić, jedan od autora projekta, izjavio je da je za promociju izabran današnji datum jer je velikosrpska vojna hunta, na čelu s SDS-om i Radovanom Karadžićem, 9. januara 1992. izvršila državni udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, a što je kao vojni cilj bilo izvedivo jedino genocidom nad Bošnjacima.

Dodao je da će Virtuelni muzej genocida nad Bošnjacima na internetu umrežiti sve podatke o kontinuitetu tog genocida, kao i o svemu što u današnjem vremenu i prostoru predstavlja nastavak genocida nad Bošnjacima.

Alispahić je pojasnio da je urađeno 11 priča koje predstavljaju početak velikog projekta, kao i da muzej tretira širi prostor od Bosne i Hercegovine, odnosno cijeli historijski prostor stradavanja Bošnjaka i velikosrpsku ideologiju genocida nad Bošnjacima koja traje od Načertanija do danas.

Profesorica na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Selma Rizvić, također jedna od autorica projekta, istakla je da je on prvenstveno namijenjen mladima koji nisu imali odakle naučiti podatke o kontinuitetu genocida nad Bošnjacima, jer on nije počinjen samo u zadnjem ratu već je počeo u 17. stoljeću.

Precizirala je da početkom genocida smatraju prvo protjerivanje Bošnjaka s teritorija koje je Osmanska imperija gubila na ovim prostorima, a države koje su preuzimale te prostore su protjerivale svo muslimansko stanovništvo.

Rizvić je kazala da je napravljena i verzija Virtuelnog muzeja na engleskom jeziku kako ta priča bila dostupna cijelom svijetu, javlja Fena.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo