(AUDIO) Čovječanstvo mora reagovati: RS je danas najteža socio-patološka pojava, a veliki procenat samoubistava u tom entitetu posljedica su masovnih zločina! Istaknuto

17 Jan 2016

Gostujući u programu Radija Islamske zajednice BIR, doc. dr. Zemir Sinanović, predavač na Univerzitetu u Zenici, govorio je o svojoj knjizi u pripremi koja nosi naslov ''Ubice u ratu, samoubice u miru''. Knjiga sadrži rezultate višegodišnjeg istraživanja stope samoubistava u RS-u i Republici Srbiji, koja su od vremena početka agresije na RBiH znatno izraženija.

Kako navodi doc. dr. Sinanović, u periodu od 1992.- 2011. u RS-u je počinjeno 6.175 samoubistava. Ta brojka polahko se približava broju ubijenih Bošnjaka u najtežem zločinu genocida. Prema njegovim pokazateljima, očekivati je da će do 2068. godine, nastavi li se ovakav trend, broj samoubistava u RS-u i Republici Srbiji, koja je nosilac agresije na R BiH, biti približan broju ubijenih Bošnjaka od 1992. - 1995. godine. Knjiga sadrži i navode predsjednika udruženja ''Veterani RS-a'' g. Duška Vukotića, u kojim stoji: ''Poslije Dejtonskog sporazuma 4000 demobilisanih boraca, veterana Vojske RS-a diglo je ruku na sebe i počinilo samoubistvo. Samo iz mog podrinjskog odreda, od 426 boraca kolika je bila prvobitna formacija, pet momaka je izvršilo samoubistvo. Imate situaciju da danas očevi ubijaju sinove, ili obrnuto...''

Doc. dr. Sinanović navodi da je ovim podacima uspostavljena snažna znanstvena korelacija između izvršenih ratnih zločina nad Bošnjacima, posebno zločina genocida, s brojem samoubistava među pripadnicima srpskog naroda:

''Naučna istraživanja dovela su me do nevjerovatnog otkrića. Trend naglog porasta samoubistava unutar istog društva ne bi bio tako primjetan da ne postoji  tzv. polaritet samoubistava, u RS-u je stopa suicida 2-4 puta veća. Takve razlike u okviru istog društva još nisu zabilježene. Kada se to desi, naučnik mora stati i istražiti uzroke. Odgovor je jasan: RS je po mojoj znanstvenoj definiciji najkrvavije parče zemlje na planeti. Teritorija na kojoj je počinjen genocid i sociocid. Tamo je ubijan čovjek, životinja, kamen, drvo. Kada na tako malom prostoru imate koncentrisan zločinački um i razum, dakle po verifikovanom spisku Vlade RS-a 25 873 pripadnika vojske RS-a učestvovali su u genocidu, kada imate 25 hiljada ljudi koji su svoj um i razum izmjestili izvan ljudskog obrasca, koji nisu u društvenom karantinu, onda imate prisustvo teritorijalnog socio-patološkog faktora. Empirijski pokazatelji stope samoubistava u RS-u su alarmantni. Takvo društvo mora uputiti vapaj, a 9. januar je trebao biti proglas crkvenih velikodostojnika i političara iz RS-a, riječima: pomozite nam!''

Doc. dr. Zemir Sinanović mišljenja je da je društvo obavezno reagirati na ovu alarmantnu pojavu. Ta skala se mora potisnuti. Žrtva to može podnijeti, jer Bošnjaci u RS-u i danas podnose različite nepravde, ali zločinac više ne može podnijeti teret svoje savjesti, njega se mora povratiti u razumni obrazac ljudskog ponašanja:

''Dubina patologije zločinačkog uma i razuma je takva da on ne može sam izvršiti dekontaminaciju svog uma. On mora biti podvrgnut jednoj vrsti individualne društvene terapije. Ako je koncentrisan na jednom prostoru, ako nema šanse da se susreće sa drugim i drugačijim promišljanjem, taj um će i dalje tonuti.

S ovakvim načinom života, u karantinu gdje je samo Srbin čovjek, zločincu treba pomoći tako što će mu se dekontaminirati um od destruktivnih ideja. Ako to ne uradimo, postoji prijetnja da transgeneracijski prenose destrukciju na poratne naraštaje,'' - objašnjava doc. dr. Sinanović.

Tokom razgovora spomenuti su i primjeri tragičnih i kobnih sudbina ratnih zločinaca, poput slučaja pogibije Slobodana Medića zvanog Boca, zloglasnog komandanta zločinačke formacije ''Škorpioni'', koji je poginuo 31. decembra 2013. u saobraćajnoj nesreći na putu Sremska Mitrovica - Veliki Radinci. U nesreći su stradali Medićeva supruga Ljiljana i njihov maloljetni sin Draža. Medić je 2007. bio osuđen na 20-godišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Trnovu, gdje su ubijena šestorica Srebreničana, među kojima i trojica maloljetnika. Nura Alispahić, majka maloljetnog ubijenog Azmira Alispahića, vijest o Medićevoj pogibiji kratko je prokomentarisala: ''Ovo je Božija pravda, ali mi je žao njegovog djeteta.''

Recenziju za knjigu ''Ubice u ratu, samoubice u miru'' čije pojavljivanje se uskoro očekuje, napisali su prof. dr. Ismet Dizdarević, prof. dr. Ismet Grbo, prof. dr. Jusuf Žiga, prof. dr. Džemal Najetović.

Emisiju uredio i vodio Ismet Bećar.

Ocijeni
(3 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo