Savez logoraša u BiH: Sedmica sjećanja na 15. godišnjicu od presude MKSJ-a za silovanja Bošnjakinja u Foči Istaknuto

21 Feb 2016

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini u narednim danima obilježit će sedmicu sjećanja pod nazivom “Kulturom sjećanja protiv kulture nasilja“. U okviru sedmice sjećanja, od 22. do 26. februara organizovat će se niz aktivnosti na mjestima obilježenim traumatskim događajima iz razdoblja 1992-1995., širom Bosne i Hercegovine.

Kultura sjećanja u Bosni i Hercegovini, kako naglašavaju iz Saveza logoraša u BiH, nalazi se na marginama političkih i javnih interesa, a koje pogoduju stvaranju napetosti, zaborava i ponavljanja zločina iz prošlosti.

"Bosni i Hercegovini je potrebno sistematsko upoznavanje sa politikama sjećanja, praksama obilježavanja mjesta zločina i komemorativnom kulturom u Bosni i Hercegovini i regiji, poticanje javnog dijaloga o kulturi pamćenja kao i osnaživanje stručnih timova zainteresiranih za suočavanje s prošlošću. Historijska interpretacija zločina koji su obilježili 20. stoljeće, kao i s njima povezana mjesta sjećanja i komemoracije, često su bili predmet političkih manipulacija te su služili kao opravdanje za nove cikluse nasilja", navode iz Saveza logoraša u BiH.

Povod za odabir 22. februara, kako ističu, kao datum kojim Savez logoraša u BiH potiče podizanja svijesti o kulturi sjećanja, jeste u 15. godišnjici od presude MKSJ-a (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju) 22. februara 2001. godine kojom su Dragoljub Kunarac, Radomir Kovač i Zoran Vuković osuđeni na po 28, 20 i 12 godina zatvora zbog silovanja i porobljavanja Bošnjakinja (žena i djevojčica) u Foči, od juna 1992. do februara 1993. godine.

"U presudi za silovanje u Foči, koja predstavlja svojevrstan presedan, prvi je put jedan međunarodni sud, djelo silovanja i sekusalnog porobljavanja kvalificirao kao zločin protiv čovječnosti, te je njome i pravno razjašnjeno šta znači seksualno porobljavanje", navode iz Saveza logoraša u BiH.

Sedmica sjećanja započinje sutra u Sarajevu okruglim stolom “Želimo li biti svjedoci zaborava?”. Očekuje se dolazak akademika Abdulaha Sidrana, savjetnika za kulturu i vjeru Jevrejske zajednice BiH Elia Taubera, režisera Avde Huseinovića, predsjednice Udruženja "Žena – žrtva rata" Bakire Hasečić i drugih.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo