Novi halal proizvodi na tržištu BiH

07 Jun 2016

Agencija za certificiranje halal kvalitete koja djeluje na području BiH, Srbije i Crne Gore saopćila je da se nastavlja trend rasta halal certificiranja proizvoda i usluga, te da je dosad halal certificirano 70 kompanija.

U industrija mesa su 24, konditorskoj industiji i pak proizvodima ih je 14 , u industrija mlijeka osam, u pekarstvu četiri kompanije, vodi jedna kompanija, voću i povrću četiri, u oblasti jaja i proizvoda od jaja jedna kompanija, zatim u oblasti polugotovih i gotovih jela dvije, u oblasti sladoleda jedna kompanija, ulja i masti jedna, hotela i restorana sedam, te ostalim  proizvodnjama i proizvodima tri kompanije.  

U prvoj polovini 2016. uspješnu implementaciju zahtjeva halal standarda BAS 1049:2010 okončalo je sedam novih kompanija i to četriri sa podučja BiH i tri na području Srbije.

Na području BiH halal certifikat uručen je kompanijama JATA d.o.o. Kotor Varoš, Maxivita d.o.o. Gradačac i Rapić d.o.o. Gradiška. Kompanijama JATA d.o.o. Kotor Varoš bavi se halal klanjem peradi, dok kompanija Maxivita d.o..o Gradačac bavi se proizvodnjom čajeva, preparata i prirodne kozmetike. Kompanija Rapić d.o.o. Gradiška bavi se proizvodnjom hrane za ishranu životinja. Ovo je prva kompanija koja je svoju proizvodnju uskladila sa zahtjevima halal standarda BAS 1049:2010. Halal certificiranjem obuhvaćeni su proizvodi za ishranu i tov pilića.

"Da bi jedan proizvod bio halal mora se zadovoljiti sljedljivost proizvoda „od njive/farme do stola“. Agencija za certificiranje halal kvalitete pokriva cjelokupni lanac proizvodnje uključujući primarnu proizvodnju, proizvodnju sirovina i gotovih proizvoda te pripremu i serviranje gotovih jela.", saopšteno je iz te agencije.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo