Printaj ovu stranu

Inzko: Neprihvatljivo je slavljenje ratnih zločinaca Istaknuto

08 Jun 2016

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) održali su u Sarajevu dvodnevnu sjednicu da bi razmotrili trenutnu situaciju u BiH.

Oni su razgovarali o sveukupnoj političkoj situaciji u BiH, uključujući i postojeće izazove koji zadržavaju napredovanje BiH, kao i načine na koje se može ubrzati tempo provođenja reformi.

"Mi smo prije svega pozdravili aplikaciju BiH od 15. februara i iskazali žaljenje jer nije postignut veliki napredak od tog datuma. Ipak je veliki napredak jer je BiH odlučila o svojoj putanji, a to je tačka s koje nema povratka", kazao je visoki predstavnik EU u BiH Valentin Inzko.

"Socijalni i ekonomski izazovi s kojim se danas suočavamo se mogu rješavati putem reformi jer zaista je važno djelovati. Postoje različite cifre o tome koliko je ljudi otišlo iz BiH, ali kolika god je cifra to je tragedija. Čak, ukoliko jedan građanin ode a ne nekoliko hiljada", dodao je on.

Inzko je dodao da je potrebno naći rješenja za sva bitna pitanja u BiH.

"Potrebno je naći rješenja za bitna pitanja, npr. izbori u Mostaru se nisu održali 12 godina i to su stvari koje se moraju hitno rješavati".

Dodao je da se na sastanku raspravljalo o pitanju BHRT-a.

"Upravni odbor PIC-a je tražio da se riješi pitanje BHRT-a i njegova finansijska održivost. Upravo sam čuo da će EURO biti prenošen na EURO-u što je dobra vijest, ali se ovo pitanje mora riješiti".

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH je dodao da je pitanje budućnosti obrazovanja neophodno pitanje koje se mora tretirati.

"Još jedno pitanje koje je pomenuto, a nije riješeno je budućnost obrazovanja. Previše se vremena troši na isključivanje onih koji su različiti, a premalo da inkluziju svih učenika. Također, slavljenje ratnih zločinaca je potpuno neprihvatljivo, vidjeli ste studentski dom koji je nazvan po Radovanu Karadžiću".

(N1)

Ocijeni
(1 Glasaj)

Povezani članci (by tag)