Srebrenica i Tomašica neće biti ništa do Bosna i Hercegovina Istaknuto

23 Sep 2016

Najavljeni referendum o Danu bh. entiteta Republika Srpska, 9. januaru, protivustavan je i protivzakonit - izjavio je za Al Jazeeru Balkans predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji učestvuju u zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

- Referendum je slijepa ulica, iz koje će se poslije valjati vraćati. To je politička avantura koja nam nije trebala - kazao je Izetbegović i ocijenio kako se nada da će splasnuti tenzije i da je referendum u velikoj mjeri bio u funkciji lokalnih izbora, koji će biti održani 2. oktobra.

Na pitanje o ranije najavljenom referendumu o mogućem otcjepljenju RS-a iz Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, Izetbegović je rekao da time predsjednik RS-a Milorad Dodik uzima sebi pravo koje pripada svima.

- Time bi se srušio Dejtonski mirovni sporazum i time bi se srušio mir, htjeli mi to ili ne. I ne bih nikome preporučio da ide u tom smjeru - kazao je on.

Nije želio direktno komentirati izjavu bivšeg komandanta Armije BiH penzioniranog generala Sefera Halilovića koji je između ostalog ocijenio da "nakon referenduma dejtonski Ustav više ne vrijedi i da se onda vraćamo na Ustav Republike Bosne i Hercegovine".

Izetbegović je naveo da razumije nervozu onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu, "kada im neko faktički stavlja prst u oko i kaže da će sam odlučiti o nečemu što pripada svima - da će pocijepati Bosnu i Hercegovinu, uzeti dio sebi, onaj dio gdje su mjesta patnje - Srebrenica, Tomašica, Luka Brčko, Manjača, da će to izvući iz Bosne i Hercegovine".

- Ja ću to kazati na ovakav način - to se sigurno desiti neće - istakao je Izetbegović.

Kazao je da će braniti ustavnopravni sistem u Bosni i Hercegovini, teritorijalni integritet, ono što je potpisano u Daytonu 1995. godine.

- Nikada Srebrenica, Tomašica (…) neće biti ništa do Bosna i Hercegovina. Oni koji misle da mogu tako jednostrano odlučivati u ime svih - neka ne tri puta, nego 33 puta, razmisle u kojem su smjeru krenuli - zaključio je Izetbegović za Al Jazeeru Balkans.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo