Proglašena epizoda pripravnosti u Kantonu Sarajevo

15 Feb 2015

Stručni tim za koordinaciju i nadzor proglasio je danas u Kantonu Sarajevu "prvu epizodu - pripravnost", obzirom da je u narednim danima realno moguća situacija prekomjerne zagađenosti zraka.

Ovom epizodom nalaže se svim pravnim i fizičkim licima Kantona Sarajevo da postupe u skladu sa mjerama koje su propisane u Planu interventnih mjera, kao i prema Internim planovima u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

U isto vrijeme, upozoravaju se i sve rizične kategorije stanovništva, u koje spadaju osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, opstrukcijama dišnog sistema, rekovalescenti, djeca predškolskog uzrasta, te starije osobe i trudnice, da smanje kretanje naročito tokom jutarnjih i večernjih sati.

Također se upućuje apel vozačima da smanje upotrebu osobnih vozila na najmanju moguću mjeru, što se naročito odnosi na vlasnike starijih vozila koja imaju puno veću emisiju štetnih materija u okoliš.

Odluka o ukidanju epizode pripravnosti ili o eventuanom proglašenju sljedeće epizode ovisit će o stanju na terenu koje se prati kontinuirano, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

(fena)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo