Članstvo u WTO pozitivna poruka investitorima

17 Feb 2015

Bosna i Hercegovina je nakon višegodišnjih pregovora u završnoj fazi pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), istakao je Šemsudin Mehmedović, predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u Ženevi gdje se održava Parlamentarna konferencija o WTO, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, BiH je u procesu finaliziranja pregovora sa preostale dvije zemlje članice WTO, a u toku je i priprema protokola s ciljem završetka procesa pristupanja, s manjim detaljima koji će se uskoro finalizirati. Ukoliko bi pomenuti bilateralni pregovori bili završeni u skorije vrijeme, moguće je da bi odluka o članstvu BiH u WTO mogla biti donesena u decembru 2015. godine, na ministarskoj konferenciji WTO u Nairobiju.

Mehmedović je podsjetio i na domaću obavezu usvajanja izmjena i dopuna Zakona o trgovini Federacije BiH, te ukazao na potrebu da se ova aktivnost okonča po hitnom postupku, čime bi se omogućio daljnji nastavak procesa pristupanja naše zemlje WTO-u. Prema riječima predsjedavajućeg Komisije, za očekivati je da se ovaj značajan proces okonča što prije kako bi se tržište BiH u potpunosti uključilo u svjetski trgovinski sistem. Stoga se očekuje da svi domaći učesnici daju svoj maksimum u ovom procesu, što je u ekonomskom interesu bh. privrede, posebno sa aspekta otvaranja novih tržišta za privredu BiH.

"Bez članstva u WTO-u nema članstva u Europskoj uniji i članstvo BiH u WTO bilo bi i pozitivna poruka potencijalnim investitorima, te pokazatelj da je BiH pravno uređena zemlja u kojoj se poštivaju unaprijed poznata načela poslovanja i u kojoj postoji garancija da se tokom trgovinskog procesa neće mijenjati 'pravila igre'", naveo je Mehmedović.

Konferencija u Ženevi "Trgovina donosi mir i bolje uslove života" se završava danas, a organizovana je povodom 20. godišnjice postojanja WTO. Suorganizatori su Interparlamentarna unija i Europski parlament.

U raspravi na Konferenciji, tokom koje su izlaganje imali i potpredsjednik Europskog parlamenta Olli Rehn i glavni direktor WTO-a Robert Azavedo, dominira stav učesnika da je potrebno približavanje trgovinskih uslova za razvijene i nerazvijene zemlje. Organizatori konferencije predvidjeli su i usvajanje završnog dokumenta kojim se definiraju daljnji pravci djelovanja i rada WTO-a.

U ime BiH, osim Mehmedovića, Konferenciji prisustvuju i zamjenici predsjedavajućeg Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH  Nenad Lalić i Nikola Lovrinović.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo