Printaj ovu stranu

Udruženja žrtava: Perić vrijeđa žrtve, ne zaslužuje da bude sudija

17 Feb 2015

Udruženje  majki Srebrenice i Žepe te Udruženje žrtava i svjedoka genocida negoduju zbog komentara sudije Suda BiH Branka Perića i traže da odgovorni zaustave njegovo djelovanje.

-Bilo bi ohrabrujuće i za politiku i za pravosuđe da se umjesto Kebe pojavio tužilac koji je potpisao optužnicu protiv generala Armije BiH u čijoj su zoni ratne odgovornosti počinjeni zločini nad srpskim civilima - rečenica je koju je prema današnjem saopćenju ovih udruženja, napisao sudija Perić u njegovom komentaru, objavljenom u jednom dnevnom listu.

- Izrečenu izjavu bi očekivali od Milorada Dodika i njegovih političkih istomišljenika, koji u kontinuitetu negiraju zločin genocida i politički ruše Sud i Tužilaštvo BiH. Nažalost, ovu rečenicu je napisao sudija Suda BiH - navode ova udruženja u saopćenju.

Po njihovim daljim navodima, Perić je već godinama autentični glasnogovornik politike Milorada Dodika, vrijeđa žrtve i potkopava provođenje pravde u BiH, zbog čega ne zaslužuje da bude sudija.

Udruženja ratnih žrtava pozivaju Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, odgovorne u Sudu i Tužilaštvu BiH, disciplinskog tužioca, Ured visokog predstavnika u BiH i druge međunarodne subjekte, kao i druge državne organe zadužene za praćenje rada pravosudnih institucija, da "zaustave djelovanje Branka Perića, sačuvaju dostojanstvo sudijske profesije, osiguraju zaštitu pravosudnih institucija u BiH te omoguće nesmetanu realizaciju započetog strukturalnog dijaloga o pravosuđu BiH".

(Fena)

Ocijeni
(0 glasova)