Izložba minijatura Nasuha Matrakčija, Visočanina

17 Feb 2015

Nasuh Matrakči je jedan od najvećih naučnika i umjetnika 15. i 16. stoljeća.

U znak sjećanja na njega u dvorani Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Zenica otvorena je izložba reprodukcija minijatura ovog, jednog od najuticajnijih, Bošnjaka osmanskog perioda.

O njegovom djelu prisutnim je govorio Mersad Šahinović, predsjednik visočkog „Preporoda“, koji je istakao da je UNESCO proteklu 2014.godinu proglasio godinom Nasuha Matrakčija. Obilježavajući sjećanja na nekadašnjeg sugrađanina, jer je Matrakči rođen u Visokom 1480. godine, ova institucija je krajem prošle godine organizirala manifestaciju kojom obilježava njegov lik i djelo, a izložba u Zenici je samo jedan od njenih sadržaja.

Nasuh Matrakči je bio pisac, historičar, kartograf, geograf, matematičar, kaligraf i minijatutista, te pratilac sultana Sulejmana Veličanstvenog, ali je i jedan od najuticajnijih Bošnjaka osmanskog perioda. U svojim minijaturama Matrakči je iscrtao sve velike gradove, kroz koje je osmanska vojska prolazila, a izložba otvorena u Zenici predstavlja njegove minijature, nastale od 1534. do 1536. godine, tokom puta kroz Irak i Iran.

(Fena)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo