Motoristi iz Sarajeva krenuli ka Potočarima Istaknuto

10 Jul 2017

Više od 800 motorista iz BiH, Austrije, Slovenije, Njemačke, Švicarske, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske su nakon defilea kroz Sarajevo krenuli prema Potočarima da bi na dostojanstven način odali počast ubijenim Srebreničanima te iskazali podršku učesnicima "Marša mira Nezuk - Potočari".

Nakon što su položili cvijeće na Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva, najavljeno je da će pauze praviti u Vlasenici i Konjević-Polju kod nane Fate Orlović.

Organizator "Motomaratona Sarajevo - Potočari" Enver Suljić kazao je ranije za Fenu da u Potočare idu s jednom porukom, a to je da se genocid nikad ne ponovi i ne zaboravi.

- Doći će dan kada će sve žrtve biti identificirane i kada neće više biti dženaza, a mi želimo da ovo sjećanje prenesemo na mlađe generacije kako ne bi otišlo u zaborav - poručio je.

Svoju nesebičnost, pokazali su i sakupljanjem novca za Dnevnu školu za djecu i mlade iz Potočara, koja organizira radionice i aktivnosti za djecu bez roditelja te socijalno ugrožene koje će uručiti dolaskom u Potočare.

Do sada je 71 žrtava genocida identificirana i spremno za dženazu 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica. Među njima je sedam maloljetnika.

Posmrtni ostaci 6.429 žrtava genocida ukopani su u Potočarima i 233 žrtve genocida ukopane su individualno. Među identificiranim žrtvama 440 su maloljetne osobe i 22 osobe ženskoga spola.

U nekim slučajevima ubijene su kompletne porodice, zbog čega ih nije moguće na bilo koji način identificirati.

Žrtve genocida u Srebrenici pronađene su na 150 različitih lokaliteta. Do sada je na području Podrinja pronađena 81 masovna grobnica. Uglavnom je riječ o sekundarnim, odnosno izmještenim masovnim grobnicama. Samo osam grobnica je primarnog karaktera, a sve ostale su sekundarne u nekim slučajevima čak i tercijarne masovne grobnice.

Posljednja masovna grobnica gdje su pronađene žrtve genocida jeste masovna grobnica otkrivena u decembru 2015. na smetljištu u Kozluku, na području Zvornika, iz koje je ekshumirano 55 posmrtnih ostataka - 15 kompletnih i 40 nekompletnih tijela.

Kada je riječ o žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine, još se traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 žrtava.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo