Bratić: Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a udar na suverentitet BiH (AUDIO) Istaknuto

18 Okt 2017
Bratić: Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a udar na suverentitet BiH (AUDIO) Foto: N1

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić upozorio je da taj bh. entitet krši Ustav i Aneks 4 Dejtonskog sporazuma predlaganjem rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a.

Bratić je u obraćanju poslanicima entitetskog parlamenta podsjetio da je tim aneksom vanjska politika u oblasti odbrane u nadležnosti države BiH te je predložena rezolucija udar na suverenitet BiH u odblasti odbrane.

-Ova tema nije u nadležnosti Narodne skupštine, koja je kao i federalni parlament dala saglasnost na formiranje Oružanih snaga BiH - rekao je za Radio BIR u razgovoru sa Abdić Nedžadom:

Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti tog bh. entiteta je ocijenio politikanstvom i jednostranim aktom, koji nikoga ne obavezuje.

Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a je druga tačka dnevnog reda današnje sjednice Narodne skupštine RS-a, koji ni nakon višesatne rasprave još nije usvojen.

U tom dokumentu, koji su pripremili klubovi poslanika SNSD-a, SP-a i SDS-K-a, navodi se da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

Predlaže se usvajanje odluke o proglašavanju vojne neutralnosti RS-a u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u RS-u, na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.

I šef Koalicije “Domovina” Admir Čavka je na kolegijumu entitetskog parlamenta također zatražio da se povuče ta tačka dnevnog reda.

Radio BIR/Agencije

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo