Direktor Karađoz-begove medrese Aid ef. Tulek promoviran u hafiza Istaknuto

14 Mar 2015

„Muslimani trebaju dosljedno i istrajno izvršavati svoje vjerske obaveze i kloniti se zavidnosti i bilo kakve vrste zlobe“, poručio je danas na hafiskoj dovi direktora Karađoz-begove medrese Aid ef. Tuleka reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Reisu-l-ulema je podsjetio da su nekada glavni muderisi odnosno direktori bosansko-hercegovačkih medresa bili hafizi i da se promocijom hafiza Tuleka ta tradicija polahko vraća. Uručivši novom hafizu diplomu o završenom hifzu Reisu-l-ulema Kavazović mu je zaželio mnogo uspjeha u njegovom daljem radu i profesionalnom usavršavanju.

Na hafiskoj dovi prigodnim riječima prisutnima su se obratili mostarski muftija Salem ef. Dedović i glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić.

Muftija Dedović ocijenio je da je hafiz Tulek ovim činom potakao sve vjernike da neprestano jačaju svoju duhovnu snagu i stručnu naobrazbu. 

"Zadaća i misija direktora Medrese je da Medresu učini prepoznatljivom institucijom za Mostar i Hercegovinu i da je predstavi u prepoznatljivom i otvorenom svjetlu“, rekao je muftija Dedović.

Hafiz Aid ef. Tulek rođen je 3. juna 1980.g. u Čapljini. Karađoz-begovu medresu završio je u prvoj generaciji od njenog reaktiviranja 1995.g. - 1999.g. Studij šerijatskog prava na Katarskom univerzitetu završio je 2005.g. U Kataru je dobio idžazetnamu o hifzu pred šejhom Muhsinom Alijem Avasom.  Radio je kao imam u mostarskim džematima a od 2007. stalno je uposlen u Karađoz-begovoj medresi.

Cijeli Kur'an napamet ponovo je memorirao pred muhafizom kurra hafizom Arminom Abazom. Ovaj časni ispit položio je i Pred Komisijom za polaganje hifza Rijaseta IZ u BiH u februaru 2015.g.

Hasan Eminović

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo