Muslimani obilježili Lejletul-kadr, noć vrijedniju od hiljadu mjeseci Istaknuto

11 Jun 2018

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu sinoć su obilježili 27. noć mjeseca ramazana - Lejletul-kadr, noć koja je vrijednija od hiljadu mjeseci.

U svim džamijama i džematima u Bosni i Hercegovini je upriličen prigodan program, cjelovečernji ibadet posvećen noćnom namazu, tespih-namazu, učenju Kur‘ana, zikru, razmišljanju i dovama sve do zore.

O noći Lejletul-kadra u Kur'anu se navodi: "Mi smo ga (Kur'an) počeli objavljivati u noći Kadr-a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci" (Sura Kadr 1-3).

U toj noći vjernici upućuju iskrene dove, želje, nade te traže oprost od Uzvišenog Gospodara jer hadisi prenose kako će "onom ko provede noć Kadr u ibadetu, biti oprošteni prošli grijesi" i pod čijim okriljem je "spas sve dok zora ne svane". Prenosi se kako se u toj noći meleci spuštaju u velikom broju tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji.

Povodom Lejletul-kadra, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u Istiklal džamiji na Otoci upriličio je prigodan program poslije Teravih namaza.

U okviru programa održano je prigodno predavanje, učenje Kur'ana, ilahija i kasida, te kaderska dova. Predavači su bili hfz.dr. Kenan Musić i hfz. Amar Bašić.

Također je u Istiklal džamiji za omladinu iz džemata Sarajevskog medžlisa upriličen i omladinski iftar.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo