„Marša mira“ vraćen na trasu kojom su se Srebreničani probijali do slobodne teritorije

22 Jun 2018

Članovi pododbora za organizaciju „Marša mira 2018“, vojnih, policijskih i drugih sigurnosnih agencija u BiH su obišli stazu „Marša mira“ od Nezuka do Potočara da bi se uvjerili u sigurnost učenika, odredili lokacije za kapove, redarska mjesta i druge službe koje će pratiti kolonu od 8. do 10. jula na ovom 100 kilometara dugom pohodu.

Predsjednik pododbora ove manifestacije Munir Habibović kaže da je sve spremno za 14. po redu pohod. Zahvaljujući deminiranju 300.000 kvadratnih metara terana, kolona će prvi put ove godine ići izmijenjenom trasom, onom pravom, kojom su se Srebreničani u julu probijali do slobodne teritorije, a to je preko lokaliteta Kameničko brdo – Buljim.

- Na uređenju trase radilo se tokom cijele godine. Osim deminiranja lokaliteta Kameničko brdo, gdje je ubijen veliki broj srebreničkih Bošnjaka, prvi put ove godine kolona će ići tim planinskim prijevojem.

Osim toga, mahanizacijom je uređen jedan dio trase, dok se na nepristupačnim terenima trasa morala kopati ručno, tako da će učesnici kolone ove godine imati uređene staze, navodi Habibović.

Prošle godine pohod je  obilježilo 7.000 učesnika, a ove godine planira hiljadu manje. Očekuje se da će se taj broj povećati pred sami polazak kolone.

Pododbor za organizaciju „Marša mira 2018“ poziva grupe da se do 1. jula prijave, a pojedinci to mogu učiniti do samog polaska iz Nezuka.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije