Porodica je ključ rješenja problema maloljetničke delinkvencije! Istaknuto

17 Mar 2015
Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS u studiju radija BIR Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS u studiju radija BIR mp

U protekle četiri godine došlo je do smanjenja maloljetničkog prestupništva.

U emisiji "Uvijek aktuelno" radija BIR Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS, je istakao da svi problemi kreću iz porodice, ali da ne treba kriviti samo roditelje već bi odgovornost prema djeci trebale dijeliti i škole, te socijalne i druge ustanove.

"...treba posvetiti makar dovoljno pažnje djeci, makar! A uvijek djeci treba posvetiti malo više, razvijaju se odnosi povjerenja između roditelja i djeteta (...) dakle povjerenje je veoma bitno. I da roditelj svojim primjerom pokazuje kako se ponašati u društvu. Bilo da je to društvo porodica, bilo da je država!

Dakle treba stremiti ka boljem, ka idealima, treba dijete uputiti na pravi put, ukazati mu na prave vrijednosti, usaditi mu prave vrijednosti i onda roditelj neće brinuti kako će njegovo dijete odgajati svoje dijete!"- poručio je Nefić u programu Radija BIR.

Maloljetnička delinkvencija počinje sa malim prekršajima, najčešće iz zabave. A kao uzrok pojave velikog broja povratnika u kriminal Nefić izdvaja problem resocijalizacije, koja u bh. društvu nije adekvatno riješena zbog nedostatka sredstava. Ukazao je i na učinkovitost sankcija koje su zakonski propisane uz zamjenske sankcije.

"Mi imamo jednu cijelu generaciju koja je odrasla uz geslo 'nek' mi je samo živ i zdrav' a zaboravljaju na ono 'nek' je na pravom putu'! Dakle, treba i tome posvetiti pažnju. Mislim da porodica, škola, nevladine organizacije, vladine irganizacije i institucije, a svakako ne treba zanemariti ni vjerske ustanove, vjerske zajednice koje mogu djelovati i koje najčešće djeluju odgojno u tom smislu."- kaže Nefić.

Emisiju "Uvijek aktuelno" uređuju i vode Amela Jordamović i Mensur Aličković.

Cijelu emisiju možete poslušati na ovom linku.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo