Robinson: Ljudi sa zapada bi preko BiH mogli bolje razumjeti Islam

17 Mar 2015

Prvi zamjenik Visokog predstavnika u BiH, ambasador  David Robinson je bio u nastupnoj posjeti kod reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Ambasador Robinson je istakao da bi dobro bilo da veći broj ličnosti sa zapada imaju priliku upoznati se sa situacijom u BiH kako bi stekli bolje reazumijevanje islama koji, kao i ostale religije, promoviše  etičke i druge vrijednosti.

Reisu-l-ulema je, između ostalog, kazao da ulema i muslimani u BiH imaju vjersku tradiciju, organizaciju i tumačenje islama  na osnovama naučnog pristupa kroz medrese i Islamske fakultete, što omogućava pravilno razumijevanje vjere.

Prvi zamjenik Visokog predstavnika se interesovao i za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Reisu-l-ulema ga je upoznao o planovima Islamske zajednice koja je do sada uvijek bila uključena u programe s obzirom  na dio vjerskog sadržaja, dženaze,  te da će u susret obilježavanje 20. godišnjice biti upriličena međunarodna konferencija koja bi trebala dati odgovore i na pitanje kako ubuduće obilježavati genocid u Srebrenici, okrečući se budućnosti, a ne zaboravljajući ono što se desilo.

Ambasador Robinson je rekao da je moguće graditi bolju budućnost, a da se pri tome ne zaboravi prošlost. Također je izrazio spremnost za suradnju u tom pogledu.

Reisu-l-ulama je zahvalio na tome i kazao  da su vrata Islamske zajednice otvorena za saradnju.

(MINA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije