O hapšenjima u Srbiji: "Srbija treba prihvatiti punu odgovornost za agresiju na BiH!" Istaknuto

18 Mar 2015
Izrešetani zid na ulazu u zemljoradničku zadrugu Kravica Izrešetani zid na ulazu u zemljoradničku zadrugu Kravica

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podržalo je kolege u Srbiji zbog uspješne akcije hapšenja slobode sedam osoba osumnjičenih za ratne zločine u Srebrenici.

U pitanju su prva hapšenja na teritoriji Srbije zbog masovnih egzekucija u Srebrenici i okolini.

Jedan od uhapšenih, kako je objavila agencija Associated Press, je i bivši komandant jedne od jedinica u Specijalnoj brigadi policije MUP-a Republike Srpske Nedeljko Milidragović. Kako navodi agencija, čovek poznat kao "Neđo kasapin" je sada postao "uspešan biznismen u Srbiji".

U saopštenju Tužilaštva BiH se navodi da je akcija direktni rezultat dobre saradnje i razmjene informacija između dva tužilaštva u okviru protokola o saradnji. 

"Uspješnom saradnjom kolege u Srbiji su identificirali i locirali počinitelje ratnih zločina, te je rano jutros, u više gradova širom Srbije, lišeno slobode ukupno sedam osumnjičenih osoba", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode da su ove osobe su pod istragom i osumnjičene su da su kao bivši pripadnici Specijalne brigade policije Centra za obuku Jahorina MUP-a RS, direktno učestvovali  u ubistvima najmanje 1.000 zarobljenih Bošnjaka, muškaraca i dječaka, na lokalitetu Zemljoradničke zadruge Kravica, u mjesecu julu 1995. godine.

Porodice žrtava više ne vjeruju sudovima i suđenjima

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović komentarišući hapšenja osumnjičenih za zločine na području Srebrenice sprovedena jutros u Srbiji, kazala je kako porodice žrtava "više ne vjeruju sudovima i suđenjima".

"To je trebalo davno uraditi, samo što ne znamo kako će im biti suđeno. Mi više u sudove i ne vjerujemo jer nagrađuju zločince. Mi znamo, prošlost ne možemo vratiti, naši se ne mogu živi vratiti, ali je sud trebao i prije bolje da radi kako bi mlađe generacije bile opominjane i kako bi zločinci odgovarali za zločine koje su počinili jer to nisu bile životinje, nego ljudi. To je bio narod, zaštićen, a nezaštićen", kazala je Mehmedović u izjavi za Agenciju Anadolija.

"Zašto im nije suđeno u Bosni? Oni su počinili zločine u Bosni. Mi ne vjerujemo nijednim sudovima, a naročito sudovima van Bosne", dodala je.

Ona je napomenula da "Srbija treba prihvatiti punu odgovornost za agresiju na BiH jer tek će onda doći do nečeg normalnog. Nadamo se da će doći taj dan jer će svi morati prihvatiti odgovornost za ono što su počinili".

Duraković: "taj proces u životnom vijeku nas žrtava neće biti završen"

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković je pozdravio jutrošnje hapšenje sedam osoba u Srbiji zbog postojanja osnova sumnje da su u Srebrenici, na lokalitetu Kravice, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Međutim, Duraković je naglasio da je izvještajem Komisije Vlade bh. entiteta Republike Srpske utvrđeno da je oko 20.000 osoba na direktan ili indirektan način bilo povezano sa zločinom u Srebrenici, koji je dobio kvalifikaciju genocida.

"To predstavlja jedan sistematski zločin što dokazuju i brojna hapšenja odgovornih ne samo u Srbiji nego i širom svijeta. Ovo što se desilo u Srbiji, vezano za hapšenje sedam osoba osumnjičenih za zločine u Srebrenici jeste korak naprijed, ali s obzirom na to da imamo 20.000 osoba na osnovu izvještaja Vlade RS-a, cijenimo da taj proces u životnom vijeku nas žrtava neće biti završen. Pozdravljam aktivnosti s nadom da će biti nastavljene i da će svi odgovorni biti privedeni licu pravde. Ako se nastavi malo bržim tempom, moguće je postići možda i neke značajnije rezultate", ocijenio je načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo