Potočari: Za 20. godišnjicu od genocida u Srebrenici 49 žrtava spremnih za ukop Istaknuto

19 Mar 2015

U Memorijalnom centru Potočari, održan je treći sastanak Organizacionog odbora povodom obilježavanja 20. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Prema riječima Ćamila Durakovića, predsjednika Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice od genocida, na sastanku utvrđen je protokol visokih zvaničnika iz inostranstva i zemalja regiona koji će prisustvovati komemoraciji 11. jula.

"Trebamo utvrditi satnicu na sami 11. juli, zbog velikih i brojnih međunarodnih zvalica koje smo pozvali. Svakodnevno dobijamo neke potvrde da će određene osobe doći, posebno predsjednici zemalja u okruženju. Za sad znamo za Crnu Goru, Sloveniju i za još neke države. Razlog tome je da ljudi koji dolaze trebaju imati kodeks, satnicu ponašanja, a sve to je morao potvrditi i Organizacioni odbor", kazao je Duraković.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović naglasio je da Memorijalni centar obavlja sve potrebne aktivnosti koje su potrebne za 11. juli. Istakao je kako je ovogodišnje obilježavanje itekako važno, jer predstavlja 20. godišnjicu od Srebreničkog genocida.

"S današnjim danom, što se tiče broja žrtava, prema podacima Centra za identifikaciju u Tuzli imamo 49 žrtava spremnih za ukop, koliko će biti do 11. jula, to ne znamo", zaključuje Smajlović.

Organizacija povodom obilježavanja 20-te godišnjice genocida počela je ranije nego prethodnih godina, zbog velikog interesa domaće i svjetske javnosti. Memorijalni centar obavlja svoje redovne aktivnosti da bi komemoracija i ove godine obavljena dostojanstveno kao i prethodnih.

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo